Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
2
Fotocredits: 'Parmesan cheese', flickr.com

FlashParmezaanse pulp

Als er Parmezaanse kaas op staat, mag je als consument verwachten dat je ook Parmezaanse kaas krijgt. In de Verenigde Staten is dat niet vanzelfsprekend. In veel voorverpakte geraspte kaas blijkt ook cellulose te zitten, tot wel 9% van de inhoud. De smaakloze cellulose, gemaakt van houtpulp, fungeert als antiklontermiddel. Misleiding, vinden consumenten.

Maar het mág, van de Food and Drug Administration (FDA, de Amerikaanse NVWA) als een fabrikant het maar conform de regels op het etiket zet. Tientallen 'class action'-rechtszaken zijn er in de loop der jaren al gevoerd. De naam 'Grated Parmesan' staat vaker op de rol dan welk voedingsmiddel dan ook. De jongste uitspraak, dat consumenten het achteretiket maar goed moeten lezen (waar overigens het percentage cellulose niet op staat) staat opnieuw ter discussie. Het Hof van Beroep voor het 7e circuit heeft de zaak heropend. Wordt vervolgd.

The Counter - There is wood pulp in your ?100 percent grated cheese.? Is that a problem?, 13 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Rene Smit
Rene Smit toerisme / yoga / horeca
  • #2
  • 15 jan '21
  • 1:50

Duur grapje dat Willicroft. Kan je ook zelf maken: Hak/maal cashewnoten (20 euro per kg?), edelgist erbij, wat uipoeder, knoflookpoeder en zout...

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 14 jan '21
  • 15:31

Niet domweg alleen de titel op de verpakking lezen.
'Willicroft Parmesan' noemt AH het. Maar je moet wel eerst de beschrijving of ingrediëntenlijst lezen om er achter te komen dat het helemaal geen kaas is maar een product op basis van cashew, maiszetmeel en smaakstoffen. Ook aan de prijs kun je al zien dat het geen echte kaas is: € 53 per kilo, duurder dan echte parmezaanse kaas.
Onder de naam 'Parrano kaas' (samenvoegsel van Parmesan en Parmigiano) wordt de in ons land nagemaakte variant in de handel gebracht (KvW uitzending). De lange rijping ontbreekt, de korst dus ook waardoor er maiszetmeel door de rasp moet als anti-klontermiddel.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.