Geen snapper, wel 38 andere soorten vis
In meerdere studies werd gebruik gemaakt van DNA-analysetechnieken. Uit de onderzoeken bleek dat de als 'snapper' (Lutjanidae) verkochte vis in Canada, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Singapore, Australië en Nieuw-Zeeland in 38% tot zelfs 55% van de gevallen een andere vissoort was. Er werden maar liefst 38(!) andere vissoorten als 'nep-snapper' ontmaskerd. In een aantal gevallen ging het zelfs om bedreigde vissoorten.
Ook in restaurants gaat het vaak mis. Uit een onderzoek (uit 2018) waarin onderzoekers in 180 restaurants in 23 Europese landen een staal van de hun geserveerde vissen mee naar huis namen, bleek 1 op de 3 restaurants een andere vis te serveren dan de bestelling vermeldde. In 40 tot 60% van de gevallen werd in Spanje, Duitsland, IJsland en Finland andere dan de bestelde vis geserveerd. Is dit nieuws? Niet echt. In 2015 constateerde milieuorganisatie Oceana al dat de Brusselse horeca zijn klanten nept met andere vis dan op de kaart staat. In sushi restaurants in Los Angeles zou in 2017 de helft van de vis iets anders zijn geweest dan op de kaart staat.
Fraude of foutje? Opvallend is wel dat het in het overgrote deel van de gevallen gaat over goedkopere soorten die als duurdere vissen worden verkochtHet is niet altijd met zekerheid vast te stellen of er met de vis gefraudeerd is, of dat er een foutje is gemaakt. Maar opvallend is het wel, schrijft Knack, "dat het in het overgrote deel van de gevallen gaat over goedkopere soorten die als duurdere vissen worden verkocht." Zo betrof in Duitsland 48% van de onderzochte monsters van 'Sint-Jacobsschelpen' een minder geliefde Japanse neefje te betreffen. In de Singaporese garnalenballetjes waar geen spoor van garnaal in aangetroffen werd maar wel varkens-DNA is duidelijk sprake van fraude.
Vormen van fraude
In de complexe internationale en weinig transparante toeleveringsketens van vis doen zich talloze mogelijkheden voor om etikettenfraude te plegen. Bijvoorbeeld door goedkopere vis als duurdere soorten te labelen, of kweekvis als wildvangst. Daarmee wordt een vis opgewaardeerd. Dat is snel verdiend.
Restaurants plegen consumentenbedrog als klanten in plaats van de door hen bestelde tong, kabeljauw of schelvis bijvoorbeeld pangasius voorgeschoteld krijgen.
Een derde vorm van visfraude is het witwassen van illegaal gevangen vis. Volgens Rashid Sumaila, viseconoom aan het Institute for the Oceans and Fisheries van de University of British Columbia, wordt jaarlijks tussen de 8 en 14 miljoen ton vis illegaal gevangen.
Het legaliseren van verboden vangsten hangt samen met de illegale, ongemelde en ongereglementeerde (IUU) vangsten door grote 'verre' vloten. Dat zijn onder buitenlandse vlag varende schepen die actief zijn voor de kusten van Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De vangsten worden verwerkt aan boord van grote overslagschepen, waar verkeerde etikettering en het mengen van legale en illegale vis in het betrekkelijke geheim gebeurt. Het risico om betrapt te worden is laag, de 'winst' hoog. Volgens Sumaila lopen legale vissers tussen de $26–$50 miljard (€22 - €42 miljard) aan inkomsten per jaar mis. Illegale of frauduleus gelabelde vis ondermijnt de legale industrie, waardoor het voor eerlijke spelers moeilijk wordt om te concurreren. Hij vergelijkt de dikke winsten die de illegale vissers niettemin maken met de diefstal van 15 tot 20 miljoen koeien per jaar. De dieven brengen ze op de markt zodat de legale vissers niet meer aan de bak komen bij hun klanten. Als er niets aan gedaan wordt, zal de markt voor gelegaliseerde foute vis alleen maar groeien.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#17 Ziet er heerlijk uit en nog simpel ook, ga ik zeker eens maken.
Als slot nog iets positiefs over het 'Gezonde Nederlandse dieet', het is niet allemaal kommer en kwel
Joep Goossens #12: hoeveel water kwam ervan af bij het ontdooien/ bakken? (daar zitten frappante verschillen tussen... soms wordt bakken stoven door al dat vocht). De enige betrouwbare vis is die je in de ogen ziet. Als je graag filet wil laat hem ter plekke fileren.... en bak op de huid
De heerlijkste gratin, complexe klus - perfect met kabeljauwmoten (geen filet) in een ovenschaal ernaast met worteltjes en ui, citroen, dille en mosterd ;) - moet ik hier nog als culinair toetje serveren ;)
Filet kan soms een doel dienen.... maar met graat en vel is gewoon smaakvoller. Een culinair besef dat voor een groot deel verloren is gegaan. De rol van de supers en Iglo - met 'samengestelde/plakte (standaard koolvis) visstukjes' - daarin?
#7 Dick Veerman : 'barbaren' : zonder culinair bewustzijn, kennis. En vismarkten waren er toen ook al. Met levende paling, hele kabeljauw, schel/koolvis, schol, bakharing. Maar zalm uit de Waal was het goedkoopste (en die vis moest op vleesloze vrijdag).
Mijn grootouders wisten beter hoe vissen eruitzagen dan veel mensen nu. En ze waren gewend konijn met pruimen klaarmaken. Zacht gesudderd stoofvlees, 3,5 uur met kruiderij, échte snert met kluif, wie maakt die nog klaar?
Een ander verhaal hoe perfect en gevarieerd klaar te kunnen maken. Dat kan heel simpel zijn (een heerlijke gezonde oester kan je zó opzuigen, geen bereiding nodig behalve wat citroen misschien... Belgen zijn er gek op, Nederlanders kijken er meestal vies tegenaan), maar ook dat is een kunst. Kapot koken, verpesten, van groenten ook deel van de NL traditie. En misschien dat wij het beste lever/rookworsten kunnen klaarmaken.... maar de ambachtelijke Franse paté's, terrines zal je hier niet vinden. En wat hebben wij op kaasgebied te bieden? Soms heel goede boeren Gouda, Limburgse kaas, Kernhem e.a. ... met lage verkoopcijfers.... de onwetende mensen ('barbaren') kiezen voor slechtere (aangeboden) smaken.
Culinair vooraanstaande cultuur is voor mij kennis van zaken - van de vele producten die mogelijk zijn, bereidingen, goede smaken. En kennis niet verloren laten gaan.
De Belgen en Fransen zijn hier veel beter in dan wij. Daar is de cultuur veel meer rond 'het echte' eten, weten, genieten ipv fast/ easy en kant en klaar food. Waarom deze veel betere culinaire kenniscultuur al eeuwen het geval is? In véél opzichten? Voeding zat als vak zelfs in de Belgische HBS (helaas eruit gehaald nu oiv 'moderne' tendensen, die andere vaardigheden van de leerlingen eisen).
ps Nick: de 'klassieke' gratin (er zijn ook meer complexe variaties op):
Zo dun mogelijk gesneden schijven aardappel (zelfs met schil)
Room, knoflook, tijm, nootmuskaat (zout) aan de kook brengen (dat is géén bechamelsaus)
Schijven stuk voor stuk insmeren en dakpansgewijs stapelen
En weer na iedere laag begieten met de saus
Uiteindelijk weer bestrooien met pittige kaas maar smaak (van Roquefort/ Comté tot boeren Gouda)
Niet laten aanbranden - hooguit lichtbruin laten kleuren ;)
Vlaamse frites in ossenwit wil ik niet barbaars noemen.... lekker soms. Maar gratin staat voor mij toch echt wel een stapje hoger op de ladder. Zeker sinds de os verdwenen is ;) )maar ik maak regelmatig 'ossenstaartsoep' klaar met kalfsschenkels... en soms een runderstaart (beiden alleen bij de Turk verkrijgbaar hier, wat weer iets zegt over 'culinaire cultuur' ).