3
Fotocredits: 'Honingbij', pixabay.com

Flash VoedselketenEuropa exporteert 13 miljoen kilo verboden pesticiden

Het gebruik van de neonicotinoïden om vraat door insecten tegen te gaan is verboden in de Europese Unie, hoewel Franse suikerbietentelers een ontheffing kregen.

Toch is het wrang dat Europese bedrijven deze bestrijdingsmiddelen exporteren naar lage- en middeninkomenslanden buiten de EU. Volgens onderzoek van de Britse tak van Greenpeace gebeurt dat op grote schaal.

De middelen zouden elders sterfte onder de lokale bestuivers (zoals bijen) veroorzaken en het bredere ecosysteem schaden. In Brazilië, een exportbestemming voor veel Europese neonics, verdwijnen bijen massaal volgens meldingen die een belangrijk verband zien met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Bedrijven uit 13 EU-landen wilden 13.274 ton neonicotinoïden exporteren in 2021. Nederland exporteerde in 2021 1.695 ton van het spul. Dat ging naar onder meer Cuba en Zambia.

Volgens Doug Parr, hoofdwetenschapper bij Greenpeace UK, zullen we allemaal uithongeren doordat chemische bedrijven hun bijengif in armere landen dumpen. Hij doelt op het feit dat bestuivers essentieel zijn voor onze voedselvoorziening.

RTLnieuws - Greenpeace: EU exporteert 10.000 ton verboden bijendodende pesticiden, 19 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #3
  • 22 mei '23
  • 16:33

#2: Veel breder!!!! Uit een onderzoek onlangs in de Ooypolder onder wilde grazers bleek een sterk negatieve impact op insecten en bodemleven.
Neem aan dat schapen en ander vee die zelfde anti-parasitaire middelen krijgen dat ook veroorzaken.
Een enorm onderschatte factor.
Natuurlijke parasieten bestrijding is deels mogelijk. Maar weinig onderzoek in... terwijl wormen makkelijker te bestrijden lijken dan virussen.
Anti teek middelen als Bravecto - e.a. langdurige - horen wel tot de ergste categorie... continu in de secretie aanwezig.
En een 'uitgewerkte' vlooienband in de verbrandingsoven??? Hoeveel miljoenen zijn dat per jaar? (5 of 10+?)

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 22 mei '23
  • 6:05

Hier nog een onderzoekje van PAN van paardebloemen in stadsparkjes link . Rupsen van de beervlinder, gevoerd met blad van paardebloemen, gaven ernstig misvormde, en niet levensvatbare vlinders. Gewezen wordt naar antivlooienmiddelen van huisdieren, zoals fipronil en imidacloprid, beide zgn neonics, maar ook naar landbouwbestrijdingsmiddelen.
In de monsters zat ook permethrin, wat geen neonic is, maar een omgebouwd molecuul, afkomstig van de plant pyrethrum, een soort margriet. Eigenlijk wel een soort neonic, maar met 'omgebouwde pyrethrum' ipv omgebouwde 'nicotiana tabacum', als werkzaam molecuul.
Tja, zo breng je via je geliefde huisdier de lokale biodiversiteit om zeep; lekker wandelen met je (meermaals..want het beest had zo'n jeuk) fipronil-hond. Zijn die middelen dan niet verboden voor je huisdier?
In Frankrijk is die rommel, dankzij Macron, niet meer te krijgen, daar kan je honden en katten een fris ciroengeurtje geven van een milieuvriendelijk preparaat; minder effectief, maar het moet maar.

Frank Buurman
  • #1
  • 21 mei '23
  • 16:12

Intussen wordt in de nieren van kinderen hier Glyfosaat aangetroffen... worden we dagelijks blootgesteld aan een accumulatieve mix van pesticiden die wél toegelaten zijn (op basis van onderzoek door de producent - waarvan de dubieusheid aangetoond is), aan milieuverontreiniging en plastic chemie. Een totaalplaatje dat totaal niet in kaart gebracht is.
In Spanje een groot dood meer, met duizenden tonnen toegelaten pesticiden erin uitgespoeld.... zag ik vanochtend in een docu..

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.