47
Fotocredits: 'Ketelhuis, met schoorsteen', Westlands Museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie, Wikimedia

Flash PerspectiefBoer met schoorsteen nooit piekbelaster

Afgelopen maandag zette het ministerie van LNV een Quick Scan open voor boeren. Daarmee kunnen ze zelf vaststellen of ze voor vrijwillige uitkoop in aanmerking komen. De overheid heeft geen lijstje gemaakt met boeren die zij aanwijst. De boeren kunnen zichzelf aanwijzen via een berekening die ze zelf uitvoeren.

Dat is een slimme manier om geen discussie te krijgen over arbitraire besluiten omdat piekbelasters eigenlijk niet aan te wijzen zijn. De belasting van het milieu wordt door vele boeren (en bedrijven) samen veroorzaakt. Het is dus een kwestie van aanwijzen wie moeten verdwijnen. De overheid laat boeren op basis van criteria zichzelf aanwijzen: wie zich wil laten uitkopen, kan daar zelf voor kiezen.

Helaas blijkt de tool zo ingewikkeld dat boeren, hun adviseurs en zelfs goed in de landbouw en duurzaamheid ingevoerde professionals de Quick Scan niet gemakkelijk in kunnen vullen.

De begrippen en het functioneren van de rekenregels moet je als adviseur weer even onderzoeken om te begrijpen hoe je ermee om kunt gaan. Dat deed de heel slimme boer Boy Griffioen (zie de tweets hieronder). Griffioen deed net of hij in natuurgebied Naardermeer boert. Ook deed hij net alsof hij een schoorsteen op zijn stal heeft. Het rekenmodel zegt dan dat je geen piekbelaster bent en dus niet voor uitkoop in aanmerking komt.

Het effect van een schoorsteen toonden we al eens aan voor de Limburgse vestiging van isolatiematerialenfabrikant Rockwool, een van de grootste ammoniakuitstoters van ons land, die echter geen schade aanricht aan het natuurgebied waar het bedrijf aan grenst door de hoge schoorstenen.

Op Boerenbusiness legde Geesje Rotgers uit dat de Quick Scan een speciaal voor de uitkoopregeling aangepaste versie van het RIVM-model Aerius is.


NRC - Niet iedere boer had verwacht zélf een berekening te maken om te weten of ze piekbelaster zijn, 18 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #47
  • 21 jun '23
  • 9:46

Natuurlijk Piet, het is een optelsom.

Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
  • #46
  • 21 jun '23
  • 7:25

Simpel, over heel NW Europa en de Noordzee.
Je hebt gelijk het is geen globale oplossing. Maar voor een plaatselijke piekbelasting kan je er echt wel iets mee.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #45
  • 21 jun '23
  • 1:14

#34 Jan Peter. Hoe verdunnen we 10 miljoen auto's (in NL), 8 mld mensen.... ? Dat is waar het uiteindelijk op uitmondt.... Totdat de dosis te groot wordt en we ons eigen gif worden, als we dat al niet zijn (en van andere soorten erbij).

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #44
  • 20 jun '23
  • 22:49

Nico Gerrits #42 ''Geen WURrer die daar problemen mee lijkt hebben - U betaalt, wij draaien.''

Het zou mij ook niet verbazen dat ze er om ideologische redenen geen problemen mee hebben, want vele radicale milieuactivisten in Nederland hebben in Wageningen gestudeerd. Overigens als de wur toegeeft dat de berekeningen totaal niet kloppen, moeten er koppen rollen en lijden ze gezichtsverlies, dus blijven ze de modellen verdedigen en pushen ze die harder.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #43
  • 20 jun '23
  • 22:27

Dus het is niet zo dat die hoge schoorstenen bedoeld zijn voor verdunning om de directe omgeving niet op te zadelen met de rommel? Het afbreken van stikstof door UV kan volgens mij ook wel op lagere luchtlagen? Heb je een linkje daarover, interessant? Trouwens afbreken in wat?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.