1
Fotocredits: 'Statiegeldautomaat, ook voor blikjes', FL Media

Flash Dagelijkse KostBlikverkoop keldert met 12,5% door invoering statiegeld

Afgelopen jaar zijn er 175 miljoen minder blikjes verkocht in Nederland, een gevoelige daling met 12,5%. De oorzaak? De invoering van het statiegeld op blikjes. In het jaar voor de invoering nam de verkoop van dranken in blikjes juist met 2% toe.

Bezorgde blikproducenten wijten de daling aan het slecht functionerende statiegeldsysteem. Volgens de brancheorganisatie Metalen Verpakkingen Nederland is er niet genoeg geïnvesteerd in een goedlopend systeem. Er zijn nog te weinig inzamelpunten en de 15 cent die je terugkrijgt is niet genoeg om moeite voor te doen (lees: lekkende blikjes in je tas of door de hele supermarkt heen naar de inzamelautomaat achterin moeten lopen).

Bierbrouwers en frisdrankfabrikanten wijzen op de slechte zomer als reden voor de daling. De verkoop van blikjes met bier nam vorig jaar met 9% af, de rest van de biermarkt daalde met 6%. Blikjes met bier worden met name in de zomer gedronken, bij goed weer.

Bij de grens met Duitsland was de invoering van het statiegeld op blik extra pijnlijk. Winkeliers tegen de grens zagen hun omzet met 15% tot 20% dalen. In Duitsland hebben blikjes al langer statiegeld. Duitse consumenten kwamen naar Nederland om het Duitse statiegeld te omzeilen. Sinds de invoering van het statiegeld in Nederland blijven de Duitsers weg.

Het Financieele Dagblad - Fors minder blikjes verkocht sinds invoering van statiegeld, 3 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Alisha Teerink
Alisha Teerink Redactie Foodlog
  • #1
  • 9 apr '24
  • 12:31

En ja hoor, daar is de Statietas. De wat? Slimme ondernemers ontwierpen de Statietas om de ongemakken van lekkende blikjes en vieze tassen weg te nemen. Voor maar €13,99 heb je zo'n handige tas in huis. Trouw heeft nog een aantal tips: bewaar lege blikjes in de ijskast, in een afsluitbare plastic tas of in een linnen tas die je af en toe wast. Maar spoel dat lege blikje niet af, want dat kost weer veel water. Zo komen we misschien wel tot een toename in de ingeleverde blikjes.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.