5
Fotocredits: 'Voedselcontainer met aardbeien en EcoLoc', still uit EcoLoc, via YouTube

Flash Dagelijkse KostBestraling tegen voedselverspilling

Lekker een dosis UV-straling op je prakje overgebleven eten knallen om het langer houdbaar te maken. Het kan met EcoLoc. Dit antivoedselverspillingsproduct werd gelanceerd op de internationale dag van bewustwording van voedselverlies en - verspilling. Het is een deksel met een ingebouwde UV-lamp die past op Ikea voedselbakjes in de 365+ serie.

De technologie komt van het Zweedse bedrijf PureFize. Het bacteriedodende licht zou de houdbaarheid tot wel 300% moeten verbeteren, claimt EcoLoc. Uit onderzoek zou blijken dat brood 2x langer goed blijft en tomaten tot wel 3x.

De starterkit bevat één EcoLoc unit en drie deksels met PureFize functionaliteit, meldt de website. Daar betaal je dan €149 voor.

Als je de Ecoloc combineert met de bacteriedodende LED-lamp die je gewoon boven het aanrecht op kunt hangen, ben je helemaal veilig. Deze lamp van Vyv (voorheen Vital Vio) doodt bacteriën en andere ziekmakers zelfs zonder het voor mensen schadelijke UV-licht. Nu is dat wel nodig voor een lamp waar je mogelijk onderdoor loopt. Het licht in een EcoLoc bakje zal niet zo snel onze huid bereiken.

New Ecoloc product taps UV technology to turn Ikea food containers into tools that fight food waste? ? Retail Technology Innovation Hub, 2 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Peter Jens
Peter Jens food- en agri-economie
  • #5
  • 4 okt '23
  • 22:05

Merchants of Fear...

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #4
  • 3 okt '23
  • 21:36

UV, al tientallen jaren bekende technologie, is best okay. UV zorgt er voor dat in de zon allerlei pathogenen worden gedood. UV is een prima oppervlakte ontsmetter. Overigens alleen voor vegetatieve micro-organismen, schimmels en gisten maar niet voor sporen. Het woord bestralingen zou ik niet willen gebruiken bij UV, wel de term lichtbehandeling.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #3
  • 3 okt '23
  • 16:06

Het doodt alle bacteriën?? Alle? Is dat wel zo gezond? Ik meen dat we leven bij de gratie van die kleine beestjes.

SanLW
SanLW Food- en agri-economie
  • #2
  • 3 okt '23
  • 11:24

Slechte zaak! ik wil "levend" voedsel, geen doorgestraald eten.

Nick V
Nick V Landschaps architect
  • #1
  • 3 okt '23
  • 11:24

Ik ben een voorstander van methodes die voedsel verspilling tegen gaan, maar niet als dit ten koste gaat van de voedingswaarde van het eten.
Het is al jaren geleden aangetoond dat een breed aantal verschillende soorten vitamines verloren gaan wanneer deze worden blootgesteld aan UV straling. Vitamine C, A, en meerdere soorten B om maar een paar voorbeelden te noemen.

Natuurlijk is de dosis bepalend voor hoeveel er verloren gaat, maar ik vraag me af tot in hoe verre dit apparaat hierop getest is? is het verlies significant of insignificant? Wat doet het met andere gezonde stoffen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.