1
Fotocredits: Zout, Cécile Janssen voor FL Media

Flash VoedselketenAlle zout is hetzelfde, op de prijs na

Waarom kost het ene potje zout €0,39 en het andere €4,39?

Dat vroeg de Telegraaf zich af.

Al die potjes bevatten namelijk hetzelfde mineraal: natriumchloride. En op wat minieme smaakverschillen na, smaken ze ook allemaal hetzelfde: zout.

Het prijsverschil zit hem in het industrieel winnen versus ambachtelijk. De dure fleur de sel koop je niet voor een prikkie omdat de oogst arbeidsintensief en tijdrovend is. Niet voor niets slaat de ambachtelijke zoutwinners de schrik in de benen nu alle zout biologisch dreigt te worden. Het betekent bovendien het verlies van de waarde van herkomstbescherming.

Eigenlijk is het belangrijkste verschil de structuur. Waarom is grof zout in chocola of op chips zo lekker? Omdat juist die crunch of het zoutbommetje de smaak versterkt. Maar datzelfde zout werkt weer niet op een portie friet; daar valt het er zo van af. Daar is fijn zout beter op zijn plaats.

Alle zout is hetzelfde, ondanks kleine verschillen waar je wel dik voor betaalt.

De Telegraaf - Just a moment..., 17 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 17 apr '24
  • 20:06

De erfgenamen van Hakkie Holdert kletsen weer eens uit hun nek; zo zout heb ik het nog nooit gegeten.

Gewoon keukenzout ondergaat veel bewerkingen. Het bestaat voor ongeveer 97,5 procent uit natriumchloride en voor 2,5 procent uit chemicaliën, zoals jodium en vochtabsorberende stoffen, die bij meer dan 650 graden Celsius worden gedroogd. Deze hoge hitte verandert de natuurlijke chemische structuur van het zout.

Daarentegen bestaat ongeraffineerd natuurlijk zout voor 84 procent uit natriumchloride en voor 16 procent uit andere in de natuur voorkomende mineralen, waaronder veel sporenmineralen zoals silicium, fosfor en vanadium. Keukenzout heeft absoluut niets gemeen met ongeraffineerd natuurlijk zout... Het laatste is essentieel voor een goede biologische functie, terwijl te veel van de eerste gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Ongeraffineerd natuurlijk zout is belangrijk voor veel biologische processen, waaronder:

• Het is een belangrijk bestanddeel van het bloedplasma, lymfevocht, extracellulaire vloeistof en zelfs vruchtwater
• Voedingsstoffen in en uit je cellen vervoeren
• De bekleding van je bloedvaten helpen bij het reguleren van de bloeddruk
• Helpt bij het reguleren van de voortplanting van zenuwimpulsen
• Je hersenen helpen communicatiesignalen naar je spieren te sturen, zodat je op verzoek kunt bewegen (natrium-kalium ionenuitwisseling)
• Voor elke gram overtollig natriumchloride die je lichaam moet neutraliseren, wordt echter 23 gram celwater verbruikt. Als je dus te veel zout eet, stapelt zich vocht op in je weefsels, wat kan bijdragen aan:

Cellulitis, Reuma, artritis en jicht, Nier- en galblaasstenen, Hypertensie (hoge bloeddruk)

Maarrr, hypertensie wordt eigenlijk meer bevorderd door een teveel aan fructose dan door een teveel aan zout. . . Overschakelen op natriumarm bewerkt voedsel zal niet veel doen om de gezondheid te verbeteren. Het verband tussen de consumptie van fructose en hypertensie ligt in het geproduceerde urinezuur. Urinezuur is een bijproduct van de stofwisseling van fructose en een verhoogd urinezuurniveau verhoogt de bloeddruk.

De hoeveelheid zout die we consumeren verbleekt in vergelijking met de hoeveelheid fructose die dagelijks wordt gegeten en ik ben ervan overtuigd dat de suiker-/fructose consumptie de belangrijkste drijvende kracht is achter de hypertensie pandemie. NIET een teveel aan zout. Zie voor meer informatie hierover het artikel van onderzoeksjournalist Gary Taubes, The (Political) Science of Salt.

Daarin schrijft hij:

‘Hoewel de overheid zout al tientallen jaren aan de kaak stelt als een gevaar voor de gezondheid, heeft geen enkele wetenschappelijke inspanning de vermoedens dat het dat niet is, kunnen wegnemen. Sterker nog, de controverse over de voordelen (als die er al zijn) van zoutreductie is nu een van de langstlopende geschillen in de hele geneeskunde.’

De gegevens die universele zoutreductie ondersteunen zijn nooit overtuigend geweest, noch is ooit aangetoond dat zo'n programma geen onvoorziene negatieve bijwerkingen zou hebben. Dit was bijvoorbeeld het oordeel van een review gepubliceerd in de Journal van de American Medical Association (JAMA).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.