De erfgenamen van Hakkie Holdert kletsen weer eens uit hun nek; zo zout heb ik het nog nooit gegeten.
Gewoon keukenzout ondergaat veel bewerkingen. Het bestaat voor ongeveer 97,5 procent uit natriumchloride en voor 2,5 procent uit chemicaliën, zoals jodium en vochtabsorberende stoffen, die bij meer dan 650 graden Celsius worden gedroogd. Deze hoge hitte verandert de natuurlijke chemische structuur van het zout.
Daarentegen bestaat ongeraffineerd natuurlijk zout voor 84 procent uit natriumchloride en voor 16 procent uit andere in de natuur voorkomende mineralen, waaronder veel sporenmineralen zoals silicium, fosfor en vanadium. Keukenzout heeft absoluut niets gemeen met ongeraffineerd natuurlijk zout... Het laatste is essentieel voor een goede biologische functie, terwijl te veel van de eerste gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Ongeraffineerd natuurlijk zout is belangrijk voor veel biologische processen, waaronder:
• Het is een belangrijk bestanddeel van het bloedplasma, lymfevocht, extracellulaire vloeistof en zelfs vruchtwater
• Voedingsstoffen in en uit je cellen vervoeren
• De bekleding van je bloedvaten helpen bij het reguleren van de bloeddruk
• Helpt bij het reguleren van de voortplanting van zenuwimpulsen
• Je hersenen helpen communicatiesignalen naar je spieren te sturen, zodat je op verzoek kunt bewegen (natrium-kalium ionenuitwisseling)
• Voor elke gram overtollig natriumchloride die je lichaam moet neutraliseren, wordt echter 23 gram celwater verbruikt. Als je dus te veel zout eet, stapelt zich vocht op in je weefsels, wat kan bijdragen aan:
Cellulitis, Reuma, artritis en jicht, Nier- en galblaasstenen, Hypertensie (hoge bloeddruk)
Maarrr, hypertensie wordt eigenlijk meer bevorderd door een teveel aan fructose dan door een teveel aan zout. . . Overschakelen op natriumarm bewerkt voedsel zal niet veel doen om de gezondheid te verbeteren. Het verband tussen de consumptie van fructose en hypertensie ligt in het geproduceerde urinezuur. Urinezuur is een bijproduct van de stofwisseling van fructose en een verhoogd urinezuurniveau verhoogt de bloeddruk.
De hoeveelheid zout die we consumeren verbleekt in vergelijking met de hoeveelheid fructose die dagelijks wordt gegeten en ik ben ervan overtuigd dat de suiker-/fructose consumptie de belangrijkste drijvende kracht is achter de hypertensie pandemie. NIET een teveel aan zout. Zie voor meer informatie hierover het artikel van onderzoeksjournalist Gary Taubes, The (Political) Science of Salt.
Daarin schrijft hij:
‘Hoewel de overheid zout al tientallen jaren aan de kaak stelt als een gevaar voor de gezondheid, heeft geen enkele wetenschappelijke inspanning de vermoedens dat het dat niet is, kunnen wegnemen. Sterker nog, de controverse over de voordelen (als die er al zijn) van zoutreductie is nu een van de langstlopende geschillen in de hele geneeskunde.’
De gegevens die universele zoutreductie ondersteunen zijn nooit overtuigend geweest, noch is ooit aangetoond dat zo'n programma geen onvoorziene negatieve bijwerkingen zou hebben. Dit was bijvoorbeeld het oordeel van een review gepubliceerd in de Journal van de American Medical Association (JAMA).