Dit weekend kun je op festival Lowlands je gezondheid laten meten door een slimme toiletpot.

De ‘Smart Toilets’ van Imec staan in het restaurant van de toekomst Brasserie 2050. Eindhovense ingenieurs creëerden een WC vol sensoren in de bril die onder meer je hartslag, de zuurstofsaturatie in het bloed en de variatie in bloeddruk kunnen meten.

Onderin de pot is een urine-sensor aangebracht. Daarmee kan vrij nauwkeurig temperatuur en zoutgehalte van de urine worden gemeten. “Met dat zoutgehalte kunnen we adviseren wat te drinken bij het eten”, zegt Jolanda Bax, een van de onderzoekers van in het Eindhovens Dagblad. “Is dat hoog, dan is bijvoorbeeld het advies veel te drinken, maar liefst zonder alcohol. Verder varieert ons menu-advies in bijvoorbeeld het gehalte vet of vezels.”

De Lowlands-data van het ‘Smart Toilet’ wordt anoniem verzameld en gebruikt om het prototype te verbeteren. Er zijn nog geen plannen om de slimme pot in de praktijk toe te passen, maar Bax ziet wel mogelijkheden in de zorg. “Naar de wc ga je elke dag. Dus voor mensen die vaak gemeten moeten worden zou het goed kunnen werken. Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis of ouderenwoning.”
ED - Eindhovense wc meet hartslag op de billen, proef met publiek op Lowlands
  • Deel
Druk af