Gisteren aan het einde van de dag waren op verschillende viaducten in de provincie Gelderland groepjes van tussen de vijf en tien trekkers te zien met 'strijders' van de Farners Defence Force (FDF). Dat deden ze met zwaailichten en vlaggen van de organisatie, ze hinderden het publiek niet. De FDF manifesteert zich als militant en actiebereid. De leiding gebruikt het woord strijders nadrukkelijk en cultiveert dat in zijn in- en externe berichtgeving.

Het Algemeen Dagblad meldt dat een grote groep boeren met tractoren het viaduct over de A50 bij de Gelderse plaats Klarenbeek daadwerkelijk heeft geblokkeerd. Volgens de initiatiefnemers deden er zo’n honderd actievoerders mee aan de blokkade.

Woensdag 5 februari spreekt een delegatie van het Landbouw Collectief met premier Rutte en landbouwminister Schouten over de stikstofcrisis. De FDF maakt deel uit van het Landbouw Collectief. Onder druk van de overige leden besloot de FDF dreigacties op 5 februari richting het kabinet te staken. Het lijkt dan ook terecht om de viaduct-acties te zien als een blijvend vertoon van tanden. De acties maken deel uit van al eerder aangekondigde flashmob-acties tegen het kabinet.
  • Deel
Druk af