Melkcoöperatie FrieslandCampina verkeert in zwaar weer. De zuivelverwerkingsfabriek verdient niet genoeg om de leden van de coöperatie hun zogeheten nabetaling - een soort gebruikelijke nieuwjaarsgratificatie - te kunnen doen. Daardoor missen ze over 2020 gemiddeld circa €10.000 tot €20.000 per bedrijf. De directie van het bedrijf vertelde het wat schuchter aan de leden, schrijft Boerenbusiness.

Wie zich realiseert dat het gemiddelde melkveebedrijf €43.000 aan inkomen over 2020 prognotiseerde, realiseert zich de teleurstelling onder de 17.000 leden. Ze zagen een kwart tot de helft van hun inkomen in rook opgaan.

"Een fors bedrag", constateert Frans Keurentjes, voorzitter van de coöperatie FrieslandCampina. "En er staat al druk op de sector." De multinationaal opererende zuivelonderneming maakte een uiterst bescheiden winst van €79 miljoen over 2020. In 2019 behaalde het nog een resultaat van €278 miljoen op een omzet van ruim €11,3 miljard. In 2020 daalde de omzet licht tot €11,1 miljard. CEO Hein Schumacher van de commerciële onderneming FrieslandCampina wijt de slechte resultaten aan de corona-pandemie.

De boerenactiegroep Farmers Defence Force vindt de resultaten onbestaanbaar en kondigde op dinsdagmiddag na het bekend worden van de cijfers aan op woensdagmorgen om 10:00 te zullen gaan demonstreren bij het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort. Een en ander met de mededeling 'We gaan niet weg zonder $$$$$'. Om 22:00 in de avond liet de FDF weten de actie af te gelasten omdat de nodige veehouders actie via de FDF ongewenst vinden. De FDF doet de directie van FrieslandCampina de nodige suggesties, waaronder kostenbesparingen en het minder bijzonder maken van de melk. Dat zou een hogere winst opleveren.

Boerenbusiness - Lid FrieslandCampina mist ruim ?10.000 aan inkomen - Nieuws Jaarcijfers
  • Deel
Druk af