Fastfoodpersoneel slachtoffer van foute perceptie
Gisteren organiseerde Strikefastfood.org, gesteund door vakbonden en werknemersorganisaties van fastfoodpersoneel een 'nationale stakingsdag- in de VS. In 150 steden vonden stakingsacties en demonstraties plaats. Fastfoodpersoneel strijdt al sinds november 2012 voor een verhoging van het minimumloon tot $ 15 per uur. Gemiddeld krijgen de medewerkers maar de helft. Dat wringt vooral omdat de perceptie van het Amerikaanse publiek van de fastfoodmedewerker nogal naast de werkelijkheid zit. In Le Monde staat een fraai plaatje van hoe die werkelijkheid er wel uit ziet. Hamburgerflippers zijn geen thuiswonende tieners die een centje bij verdienen, 88% van het fastfoodpersoneel is boven de 20 (40% boven de 40), 56% zijn vrouwen en 55% werkt fulltime - en verdient daarmee de helft van het gezinsinkomen.

De campagne escaleert
De stakingen en demonstraties van donderdag waren door het hele land georganiseerd en namen vooral de vorm aan van sit-ins en verkeersblokkades. In New York, waar de demonstratie plaats vond voor de vlaggenschipvestiging van McDonald's op Times Square, werden 19 mensen gearresteerd, meldt Bloomberg. Ook in andere steden (Chicago, Miami. Los Angeles) werden arrestaties verricht, volgens de organisatoren in totaal 456 keer.

De strijd van het fastfoodpersoneel wint aan impact binnen de VS. Daarbuiten lijkt nog vooral gedacht te worden dat handige jeugd wat meer loon wil.

Fotocredits: Dominic Rushe via Twitter, @dominicru
Dit artikel afdrukken