De exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij naar Groot-Brittannië daalde in 2018 met €170 miljoen tot €20,2 miljard, een afname van 1 procent. Daarmee bleef de export van Nederlandse goederen naar het VK voor het tweede jaar op rij achter bij de uitvoer naar andere bestemmingen. Dat meldt het CBS vandaag op basis van voorlopige cijfers van de Nederlandse goederenhandel.

De totale export van Nederlandse industriële goederen nam in 2018 toe met 5,6%. Het aandeel van het VK in de export van Nederlandse producten is door deze groei van het totale exportbelang extra gedaald.

In 2016 was die ontwikkeling nog omgekeerd, schrijft het CBS. De exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij naar Groot-Brittannië nam toen nog toe met 7%, terwijl de totale export van Nederlands product afnam. Ook in 2017 bleef de export naar het VK achter bij de uitvoer naar andere landen. In dat jaar nam de uitvoer naar het VK nog wel toe met 1 procent.

De export van groente en fruit (een van de belangrijkste categorieën) steeg licht. Die van vlees en bloemen daalde. Nederland exporteerde vorig jaar voor €6,8 miljard aan agrarisch gerelateerde producten naar het VK. Dat is vrijwel evenveel als een jaar eerder. Het VK is na Duitsland en België de derde exportbestemming van Nederlandse agrarische producten. Bij een harde brexit wordt gevreesd voor files en rottend product op weg naar de boot in Hoek van Holland.

Het CBS beperkt zich tot het noemen van feiten en geeft geen verklaring voor de verschuivingen.

CBS - Minder export van Nederlandse makelij naar het VK
Reageer
  • Deel
Druk af