Aan de vooravond van de Europese top in Vilnius, heeft Europa zijn stem teruggevonden tegenover de ommezwaai van Oekraïne. Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso houden de deur voor Oekraïne nadrukkelijk open (en bijgevolg ook voor de andere geïnteresseerde mogelijke nieuwe toetreders Georgië en Moldavië). ‘Sterkere relaties met de Europese Unie gaan niet ten koste van relaties met onze oostelijke partners en hun andere buren, zoals Rusland’, citeert De Standaard de verklaring.

Europa lijkt zich rekenschap te geven dat het drie fouten heeft gemaakt de afgelopen tijd, schrijft Le Figaro. Ten eerste onderschatting van het gezichtsverlies dat Rusland zou hebben geleden bij de toenadering tussen Oekraïne en de EU. Ten tweede heeft de EU het economische risico onderschat dat Oekraïne loopt doordat het land gebukt gaat onder een zware schuldenlast en een van de voormalige USSR geërfde industrie waardoor het niet in staat is te concurreren. En ten derde heeft de EU zijn hand overspeeld met het koppig eisen van de vrijlating van ex-premier Timosjenko.

Boeren in West-Europa vinden het vooralsnog prima dat de toenadering is afgeremd. Oekraïne kan goedkoper produceren dan onze boeren als het land eenmaal op stoom komt.
Dit artikel afdrukken