De Europese Unie heeft in de eerste 9 maanden van dit jaar bijna 2,9 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd, 0,8% meer dan vorig jaar. Maar door dalende prijzen leverden de Europese varkensproducenten €427 aan omzet in. De exportwaarde daalde met 8,2% tot €5,3 miljard. Van rund- en kippenvlees steeg niet alleen de geëxporteerde hoeveelheid (met respectievelijk 2,5% en 7,5%), maar ook de exportwaarde.

De gemiddelde prijs per ton varkensvlees lag volgens cijfers van de Europese Commissie op €1.839, een teruggang van 9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De prijsdaling weerspiegelt het lagere prijsniveau op de wereldmarkt en de felle concurrentie met concurrenten uit de Verenigde Staten, Brazilië en Canada op de invoermarkten, aldus Agrarheute. China blijft de belangrijkste Europese afzetmarkt, met ruim 1,3 miljoen ton vlees in de eerste 3 kwartalen. Die concurrentie volgt de ontwikkelingen in China nauwlettend, met het oog op de daar geconstateerde uitbraak van Afrikaanse varkenspest en de handelsoorlog tussen de VS en China.

Goed nieuws kwam er uit Vietnam: de uitvoer van Europees varkensvlees naar dat land steeg met 65% naar 58.000 ton, de uitvoerwaarde met 40%. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is die stijging toe te schrijven aan de succesvolle promotiecampagne Trusted Pork voor de vierkantsverwaarding van het Europese varkensvlees, schrijft Boerderij.
Boerderij - Meer varkensvlees de grens over voor minder euro?s
  • Deel
Druk af