De Europese Commissie wil alcoholproducenten verplichten uiterlijk in 2023 de ingrediënten en voedingswaarden van hun producten op het etiket te vermelden. Dat staat in het recent uitgebrachte Europe’s Beating Cancer Plan.

Voedselwaakhond foodwatch bejubelt de stap. Al in 1982 en 1992 probeerde de Europese Commissie op alcoholproducten dezelfde uitgebreide ingrediëntendeclaraties voor elkaar te krijgen die ook op vaste voedingsmiddelen verplicht zijn. Dankzij een succesvolle lobby en vertragende taktieken (valse beloftes) van de drankindustrie bleek er in de Europese Raad, waar alle lidstaten in vertegenwoordigd zijn, geen overeenstemming te bereiken.

Het is nog steeds niet makkelijk voor consumenten om te zien hoeveel calorieën een alcoholhoudende drank bevat en wat de ingrediënten zijn. Op een aantal vrijwillige initiatieven na - denk bijvoorbeeld aan Guinness en AB InBev - toonden onder meer wijnmakers zich nadrukkelijke tegenstanders.

Nu de kogel door de kerk lijkt bij de Commissie, wil foodwatch doorpakken. De voedselwaakhond eist dat alcoholische dranken, net als voeding en non-alcoholische dranken, een volledige en transparante etikettering krijgen. Daarop moeten de ingrediënten, voedingswaarden en calorieën vermeld zijn. Ook de additieven en technische hulpstoffen die bij de productie worden gebruikt en waarvan resten in het eindproduct kunnen achterblijven, wil foodwatch vermeld zien.
Foodwatch - Alcohollobby houdt decennia lang duidelijker etiket tegen
  • Deel
Druk af