Volgens de Engelstalige Russische nieuwssite RT zouden sommige Europese voedingsmiddelenproducenten Zwitserland gevraagd hebben om een alternatieve exportroute te bieden. De Russische boycot geldt voor landbouwproducten uit de EU en VS. Zwitserland is geen lid van de EU en valt daar dus buiten.

European Milk Board onderzoekt doorvoerlanden
Een woordvoerder van het Zwitserse Federal Office for Agriculture (FOAG) heeft de Russische krant Izvestia desgevraagd laten weten dat diverse Europese landbouworganisaties gevraagd hebben of zij hun producten via Zwitserland zouden kunnen exporteren naar Rusland. De European Milk Board (EMB), een Europese koepel van nationale zuivelorganisaties, heeft bevestigd mogelijke doorvoerlanden te onderzoeken, waarbij naar Zwitserland en Zuid-Amerika gekeken wordt. Ook zouden Zwitserse bedrijven al verzoeken van Russische klanten hebben binnengekregen voor de levering van Europese zuivelproducten.

Herkomstcertificaat
"Alles draait om het herkomstcertificaat - dat vervangen is illegaal", zegt Maxim Vorobyov, vice-directeur voor Rusland binnen de WTO in RT. "En we snappen allemaal heel goed welke producten in Zwitserland gemaakt kunnen worden". Wel geeft Vorobyov toe dat er een erkende maas in de wetgeving ontstaat als Europese producenten in Zwitserland hun producten gaan verwerken. Dan zouden ze papieren meekrijgen met het stempel 'made in Switzerland'. Lokale Zwitserse producenten zouden daar echter een stokje voor kunnen steken, merkt Vorobyov nog op.
Dit artikel afdrukken