Voorzorgsprincipe
Op dit moment is de erkenningsprocedure voor 'novel foods' ingewikkeld. Het Europees Parlement gaat er mee akkoord de erkenningsprocedures te vereenvoudigen, en stelt tegelijk het voorzorgsprincipe centraal. 'Omdat nieuwe technologieën mogelijk een impact hebben op de voedselveiligheid, vindt het Europees Parlement dat het verstandiger is het voorzorgsprincipe te hanteren. Zo moeten voedingsproducten die nanomaterialen bevatten eerst uitgebreid getest worden door het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA), aldus het Parlement. Bovendien vindt het Parlement ook dat een product als ‘nano’ gecatalogeerd moet worden van zodra het meer dan 10 procent nanomaterialen bevat, terwijl de Commissie 50 procent had voorgesteld', schrijft Vilt.
Kloonvlees krijgt etikettering
Ook voor kloonvlees en -producten geldt het voorzorgsprincipe. Dat moet in eerste instantie de vorm krijgen van een duidelijke etikettering, 'zodat de consument weet welk vlees hij in de kuip heeft'. Lidstaten moeten mogen besluiten novel foods (tijdelijk) te bannen als zij vinden dat er een gezondheidsrisico of bezwaarlijk milieuaspect aan kleeft. In die gevallen moet de EFSA op onderzoek uit. 'Traditionele voedingsmiddelen' uit derde landen, die aantoonbaar al minstens 25 jaar veilig gegeten worden, mogen zonder extra toelatingscriteria de EU-markt betreden, vult FarmingUK aan.
Bart Staes, Europarlementariër voor de Groenen, is tevreden over de nieuwe voorstellen. "Het Parlement stuurt een sterk signaal uit over hoe de EU en haar instellingen moeten omgaan met novel foods. Er is terechte bezorgdheid over de impact van dit nieuw type voedsel -op volksgezondheid, milieu of dierenwelzijn- en het betaamt de Europese instanties om hier verantwoord mee om te gaan en het voorzorgsbeginsel te hanteren, eerder dan dit soort voedsel overhaast op de markt te brengen", citeert Vilt.
De voorstellen zullen nu in de Ministerraad worden besproken.
Fotocredits: 'Schaap Dolly, opgezet', 's werelds eerste kloon, Tony Barros ]via Wikimedia
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, ik heb geen direct contact met Coppens maar voor zover ik weet doen ze nu testen met insectenvet, zij moeten ook wachten op toelating van gebruik van insecteneiwit. Dit valt onder dierlijk eiwit wat in pluimveevoer na de bse is verboden. Daarom is het van belang dat er snel een eind komt aan deze kromme regelgeving en hoogwaardig insecteneiwit wordt toegestaan. Daarnaast bevatten insecten oa chitine die antibacterieel werkt. Ik voorzie een sterkere kip die minder vatbaar is voor ziektes.
Bij mijn weten is de kweek van insecten alleen in België inmiddels voor humaan gebruik officieel voedselveilig verklaard. Dat komt omdat de grootschalige teelt van insecten even onnatuurlijk is als die van kippen.
Leon, hoe staat het met het initiatief van Coppens om kippen kweekinsecten te voeren?
Een vollere smaakbeleving, blind getest.
Theo, smaken de eieren anders?
Insecten in kippenvoer? Insecten ZIJN kippenvoer van nature. Emelten, wurmen en spinnen ook. Ze zijn er gek op. Geeft heerlijke eieren. Dit mensdom dwaalt steeds verder af. Nee, dan genetisch verprutste maïs en soja. Daar doen ze minder moeilijk over.