De in Europa gekoesterde herkomstbeschermingen voor kaas en vlees lijken een steeds groter probleem te worden in de onderhandelingen over het nieuwe handelsakkoord Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Sputterden de Amerikanen al over hun 'parmezaan' en 'cheddar', nu realiseren ze zich dat ook de in de VS populaire - maar non-descripte - Black Forest Ham bedreigd wordt. De Amerikanen stellen zich op het standpunt dat zij hun eigen Black Forest Ham hebben gemaakt. De EU houdt vast aan de enige echte Schwarzwalder Schincken met zijn beschermde oorsprongsbenaming.

Er zijn in de VS maar een zeer beperkt aantal voedingsmiddelen en gerechten die een (geografische) herkomstbescherming genieten: aardappelen uit Idaho, kreeft uit Maine en uien uit Vidalia en dan heb je het wel gehad. Gerechten als Boston baked beans of de New England yellow crookneck squash moeten het helemaal zonder bescherming stellen. En dat terwijl een herkomstbescherming voor producenten wel degelijk (prijs)voordelen biedt.

Volgens de Brit Tim Lang zijn herkomstbenaderingen 'cultureel kapitaal'. Hij noemt een eventuele knieval in de TTIP-onderhandelingen "een afgrijselijke stap" in de richting van ultra-bewerkt eten, dat 'gekenmerkt wordt door zoute, vette en zoete ingrediënten en een overal hetzelfde smakende nietszeggendheid", citeert Modern Farmer.
Dit artikel afdrukken