Drie grote Europese brancheorganisaties voor ingrediëntenleveranciers (Coceral, Fediol en Fefac) maken zich zorgen dat de EU straks te weinig eiwitrijke grondstoffen voor veevoer en voedingsmiddelen zal kunnen inkopen. Dat schrijft EVMI.

Afhankelijkheid
De EU is voor 75% afhankelijk van de wereldmarkt voor zijn eiwitrijke grondstoffen (mais, soja, raapzaad), maar sluit GM-grondstoffen vooralsnog uit. Nu de EFSA 8 gemodificeerde grondstoffen (voor zowel mensen- als dierenvoeding) heeft goedgekeurd, willen de brancheorganisaties dat de Europese Commissie vaart zet achter de toelating hiervan. Laat de EC dat achterwege, dan kan dat leiden tot 'schaarste en verstoring van het handelsverkeer', met als gevolg 'onzekerheid en prijsstijgingen en ondermijn[ing van] de concurrentiepositie van de food- en feedindustrie', schrijft EVMI.

'Actie nodig'
De Europese Commissie moet daarom nu in actie komen, menen ze. De acht GM-grondstoffen zijn veilig bevonden door de EFSA. De eerste besluiten over goedkeuring werden volgens de organisaties al eind 2013 verwacht.

De grondstoffen waar het om gaat zijn: maïs MON 87460, raapzaad GT 73, sojabonen 305423, sojabonen MON87708, sojabonen MON87705, sojabonen BPS-CV127-9, maïs T25 en katoen T304-40.
Dit artikel afdrukken