Begin 2015 start met testen
Tijdens de EU Food Fraud Conferentie in Rome, eind vorige maand, kondigde Carmen Garau, hoofd Handhaving binnen SANCO (Directoraat Gezondheid en Consumentenbescherming van de EU), aan dat het systeem zover ontwikkeld is dat het begin volgend jaar door de lidstaten getest kan gaan worden. Het systeem zal in eerste instantie ter beschikking geteld worden aan grensautoriteiten en is gericht op het mogelijk maken van vergaande coöperatie. Hoewel het vooralsnog op voedselfraude gericht is, kan het op termijn ook voor niet aan fraude gerelateerde voedselveiligheidszaken gezet worden.
Gecoördineerde controles
Daarnaast zullen er gecoördineerde aanpakken voor controles opgezet worden. Bij het paardenvleesschandaal van vorig jaar is voor het eerst met dergelijke gecoördineerde plannen gewerkt. Daarbij wordt een probleem, zoals in dat geval het frauduleus geëtiketteerde vlees, als een samenhangend geheel vanuit alle invalshoeken aangepakt.
Dat zal niet ongemerkt blijven bij voedselfraudeurs, stelt Garau. "Zij zullen er achter komen dat we in staat zijn met elkaar een bepaalde, zeer precieze en bijna chirurgische vorm van controle te coördineren". Daar zal een afschrikwekkende werking van uitgaan.
Mobiliseren kennis voedingsindustrie
Andere voorwaarden voor een effectief waarschuwingssysteem (naast IT-tools) zijn een helder beleid en vooral een goede samenwerking tussen overheden en de voedingsindustrie, zei een andere spreker op de conferentie. "Wat we echt van de voedingsindustrie willen hebben, is hun kennis... hoe ze de goede vragen kunnen stellen".
Fotocredits: cosmo_71
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Alhoewel ik de actie van de Europese Commissie die nu genomen wordt om toekomstige voedselschandalen te voorkomen aan de ene kant begrijp en toejuich, krijg ik toch ook tegelijkertijd een wat naar gevoel bij dit alles. Daarvoor twee punten uit het persbericht: allereerst dat het nieuwe systeem "op termijn ook niet fraude-gerelateerde voedselveiligheidszaken betreft". Welke en waarom? En ten tweede de opmerking dat het systeem "een zeer precieze, bijna chirurgische vorm van controle betreft". Klinkt een beetje eng. Wordt dit de zoveelste vorm van Big Brother? Na de War on Poverty, de War on Drugs, De War on Terror nu ook een War on Foodsafety? De wijze Lao Tzu zei al lang geleden dat "integere mensen geen wetten nodig hebben en boeven altijd wel een achterdeur zullen vinden om de wet te ontduiken". Alleen al in de VS is meer dan honderd miljard dollar besteed en werken er vele tienduizenden undercover agenten die drugshandel bestrijden en nog is die na vijf decennia niet onder controle. Is meer controle en alsmaar stijgende budgetten ervoor de werkelijke oplossing? En wie controleert de controleurs? Ik heb de oplossing niet maar stel e.e.a. alleen ter discussie. Wat ik alleen wel weet is dat hoe meer zaken zich lokaal/regionaal afspelen, des te minder kans op grootschalige fraude en andere problemen. Ligt daar (een van) de oplossing(en)? Wat nu bestreden gaat worden is een van de uitwassen van de veel bejubelde globalisering. Daaraan zijn veel voordelen verbonden maar als je alles goed bekijkt, ten minste net zoveel nadelen. Maar die worden niet voldoende ter discussie gesteld. Steeds meer volgen we lineaire paden terwijl alles in de natuur en in systeemdenken een natuurlijke cyclus volgt. Ik ben benieuwd naar de reacties.