De Deense voedselveiligheidsautoriteiten keken toch nog verbaasd op. De Fødevarestyrelsen voerde een inspectie uit bij het bedrijf Nordic Ingredients, dat voedsel bereidde voor verpleeghuizen en ziekenhuizen. Het bedrijf maakte dus veel gepureerd en gemalen voedsel, naast roggebrood, gelei en smaakpoeders.

Betonmolen
Op onorthodoxe wijze, bleek de inspecteurs. Nordic Ingredients gebruikte een betonmolen om het eten fijn te malen. "Het was een oranje betonmolen precies zoals die door bouwvakkers gebruikt wordt. Er zaten lagen spul in van eerdere gebruiken, waar bacteriën en andere micro-organismes welig in kunnen tieren", zei Henriette Mynster van de Fødevarestyrelsen op The Local.

Niet alleen de betonmolen leek niet schoongemaakt te zijn tussen verschillende gebruiken, ook de hygiënische omstandigheden in de rest van de productieruimte waren 'afgrijselijk', aldus Mynster. Het bedrijf is met onmiddellijke ingang gesloten, de afnemers van het eten zijn gewaarschuwd en hebben inmiddels de geleverde levensmiddelen vernietigd. Er zijn geen ziektegevallen bekend.

Fotocredits: oranje betonmolen, henkdehaas.nl
Dit artikel afdrukken