Corona laat niet alleen de inkoopkosten van eten voor mensen stijgen. Ook je hond en kat krijgen te maken met voedselschaarste als gevolg van de snel stijgende inkoopprijzen van grondstoffen.

Poes Astra is een van de miljoenen huisdieren die vorig jaar tijdens de Covid-19 pandemie werden aangeschaft. Het dier moest het stellen zonder haar favoriete Whiskas met zalmsmaak omdat het spul afgelopen maand in New Orleans was uitverkocht. Ook Loki, een grote hond in het Canadese Ontario, moest het doen zonder zijn gebruikelijke Royal Canin brokken in zijn etensbak.

Deze voorbeelden zijn te vinden op Reuters. Noord-Amerikaanse honden- en kattenbaasjes hebben moeite om bepaalde voedingsmiddelen te vinden bij grote retailers nu ook diervoederfirma's worstelen met de toegenomen vraag en de druk op de toeleveringsketen.

Volgens de Amerikaanse brancheorganisatie Pet Food Institute zijn de kosten van ingrediënten voor diervoeding sinds het begin van de pandemie met 8 tot 20% gestegen. De consumentenprijzen zijn tot en met juni met 5,4% gestegen omdat meer tot een kopersstaking zou leiden.

Volgens het Pet Food Institute heeft dierenvoeding bovendien te maken met meer concurrentie om dierlijke en plantaardige oliën omdat deze producten ook worden gebruikt als hernieuwbare brandstoffen.

"Ongekende prijsstijgingen voor ingrediënten" brengen de aanvoer van voldoende voer voor huisdieren in gevaar, waarschuwde het instituut Amerikaanse landbouwambtenaren in een brief van juni.

Dergelijk nieuws is geen kattenpis, omdat sinds de pandemie 12,6 miljoen Amerikaanse huishoudens tussen maart en december 2020 een nieuw huisdier hebben aangeschaft om zich tijdens de Covid-periode te troosten. Uit cijfers van begin dit jaar blijkt ook dat in Nederland het huisdierbezit is toegenomen. Vooral honden en katten hebben tijdens de pandemie voor de stijgende trend gezorgd. Bijna 25% van de huishoudens heeft een kat en nog net geen 20% een hond. De kattenpopulatie stijgt naar 3,1 miljoen en de hondenpopulatie naar 1,9 miljoen. Aquariumvissen blijven met ruim 7% in de top 3 van meest gehouden huisdieren staan. In bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens is één of meerdere huisdieren aanwezig. Het totaal aantal huisdieren in Nederland wordt geschat op bijna 27 miljoen.

Schaarste jaagt de prijzen van diervoeders omhoog. Ondanks de waarschuwende woorden van het Pet Food Institute steeg de winst van de dierendivisie van General Mills met 6% tot $415 miljoen over het boekjaar 2020/21 (tot 30 mei), omdat de hogere netto-omzet de hogere inkoopkosten overtrof. Het bedrijf deed bovendien een overname van $1,2 miljard.
  • Deel
Druk af