Noodklok
Sinds de zomer van 2013 wordt regelmatig de noodklok geluid over de financiële situatie van de legkippensector in Nederland. Lage eierprijzen als gevolg van overaanbod en hoge voerprijzen nekken de met bankfinanciering overladen boer die moest investeren om aan nieuwe Europese dierwelzijnseisen te voldoen. Omdat boeren onderling geen afstemming verzorgden over het totale aantal eieren dat ze zouden produceren na hun investeringen, creëerden ze een overaanbod dat de prijzen deed kelderen en hen negatief laat draaien.
Eigen Vermogen uitgehold
Tijdelijke leegstand, zoals boeren die vroeger toepasten om overaanbod weg te werken, is geen optie. Rente en aflossing van de financieringen zijn zodanig dat ze door moeten gaan met produceren om, hoewel met verlies, nog iets van hun kosten goed te kunnen maken. Dat belemmert echter het marktherstel. Iedereen concurreert iedereen de markt uit en niemand kan een ander dwingen te stoppen om marktherstel te forceren. Ook banken gaan niet tot dat - eigenlijk voor de hand liggende - paardenmiddel over.
Daardoor is de vermogenspositie van een grote groep legpluimveehouders uitgehold. Hun Eigen Vermogen is zover verdampt dat alle rek uit hun bedrijven is. Een kwart zou inmiddels zelfs op omvallen staan. Banken zijn niet meer bereid hen te financieren om uitgelegde hennen te vervangen voor nieuwe. Ze moeten bij familie, vrienden en leveranciers aankloppen voor geld om verlieslatend te kunnen produceren.
Harde sanering door de markt
Van Welie gaf aan dat die situatie mogelijk pas in 2021 verandert. Dan mogen naast de nu reeds verboden legbatterijen ook de zogenaamde 'verrijkte kooien' niet meer. Pas dan zou mogelijk het aantal hennen afnemen. Legpluimveehouders, schrijft Boerderij, zouden wel willen stoppen met hun bedrijf, maar omdat de opbrengst bij verkoop van het bedrijf te laag is om de schulden af te betalen, is dat geen optie. Daarom blijft het aantal kippen en dus de te hoge eierproductie in stand.
Het is een illusie te denken dat 7 jaar met verlies en zonder financiering werken een reële optie is. De overheid heeft echter aangegeven zich geen partij te achten in dit Hollandse agridrama. Als de verwachting is dat de markt pas in 2021 verandert, is daarmee de facto gezegd dat een onvermijdelijke harde sanering door de markt de enige oplossing is in de periode tussen nu en 2021.
Fotocredits: klaar voor Pasen, OliBac
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#4 gewoon melden bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Ik begrijp dat de ACM al bezig is met dat museum in Barneveld waar een notering tot stand komt, en waar tussen de parkeerplaats en de deur ook gewoon gepraat wordt.... Je moet als boer niet bang zijn om te melden. Kan ook anoniem. Als er vraag is, en de prijs gaat niet om hoog, dan is dat een goede aanwijzing.
Ik weet niet of de hoeveelheid die op vrijdag nageleverd wordt in verhouding staat tot het totaal, maar dat kun je wel uitzoeken.
Als het ook zwart gaat, dan is dat het probleem, dan kun je ook de FIOD bellen natuurlijk. Maar ik denk dat dat niet het probleem is.
Persoonlijk denk ik dat het aanbod gewoon te veel is.
Het verhaal van boeren dat de ACM er niet is voor producenten, dat zij alleen de consument beschermen en niet mogen optreden als de prijs kunstmatig laag is, dat is feitelijk onjuist. Dus de ACM is verplicht op te treden. Maar misschien is de ACM net zoiets als de NVWA, te weinig mensen om echt op te sporen, dan hebben deze boeren wel gelijk. Geen idee eigenlijk.
#7, uit nederland vertrekken kan alleen als je je bedrijf kan verkopen. Dus er moet meer alternatief komen, dus dat je mag bouwen op die oude lokaties. De overheid kan hier een rol in spelen. Misschien is meer goedkope woningen toestaan op die percelen een optie.
De overheid heeft tenslotte ook een rol gespeeld in het verplichten van welzijnseisen.
De burgers hebben dan gewonnen, en de kippen en boeren verloren. Dat doet mij wel zeer.
Dick@6 (dit is mijn persoonlijke mening):
op deze vraag kan niet zomaar een antwoord worden gegeven.
Grof gesteld: *Als de partij belangen heeft in Oost Europa (Roemenië enz.) moet je ze vertellen dat ze met de kennis van hier en de regels/ruimte van daar zich moeten concentreren op bulk en afzet richting "arme" landen met groeipotentie zoals China en Rusland. *Als de partij alleen maar in West Europa zit moet ze zich met kwaliteit richten op de Europese- of misschien zelfs wel de binnenlandse markt. *Als de partij sterk in Nederland geconcentreerd zit; neem je verlies en trek.......
Aan de boeren in deze draad een vraag: komende maand is me gevraagd op te treden voor een aantal Europese integrators van kip (ei en vlees): wat moet ik hen volgens jullie vertellen?
jij snapt het helemaal Irene.... de varkens gaan er achter aan.... laat dit een les zijn voor de melkproducenten!
Waar zit het probleem? Te veel kippen? Verborgen kooieieren? Misschien. Maar er is nog iets anders loos. De NOP-markt prijs. Die wordt opgesteld door onder andere de handelaren. In een gezond systeem is veel vraag een hogere prijs. Momenteel hoor ik dat er handelaren zijn die op vrijdagmiddag nog eens een keer extra eieren komen halen. Er is vraag genoeg.... maar de prijs wordt "gedrukt" omdat de handel de eieren voor een (te) lage prijs bij de retail hebben aangeboden.
Wij zijn als pluimveehouders op één of andere manier niet slim genoeg om dit systeem om te gooien.... de opstart van iStep (informatiesysteem voor transparante eierprijzen) half september is misschien een begin.