Afgelopen week publiceerde de European Food Safety Organisation (EFSA) een studie die volgens de organisatie goede redenen laat zien om de zogenaamde neonicotinoïide insecticiden nader te onderzoeken op hun effecten op de ontwikkeling van het zenuwstelsel van mensen. Een effect op de ontwikkeling van het zenwustelsel van kinderen kan volgens de studie niet worden uitgesloten. Daarom beveelt de EFSA nader onderzoek in de vorm van teststrategieën aan.

Bestrijdingsmiddelenfabrikant Bayer ontkent dat er een probleem kan zijn. In The New York Times zegt een woordvoerder van het bedrijf stellig dat het neonicotinoide middel imidacloprid zelfs 'geen mogelijk neurotoxicologisch effect kan hebben' op de ontwikkeling van het menselijk zenuwstelsel. Iets voorzichtiger stelt hij vervolgens dat er maar weinig duidelijke conclusies uit de EFSA studie en een eerder Japanse studie kunnen worden getrokken omdat het om proefdieronderzoek op ratten gaat. Niettemin, zo schrijft The New York Times, daalde het aandeel Bayer in Europa lichtjes in reactie op het nieuws stock.

De EFSA weerspreekt deze reactie. Er zou wel degelijk sprake zijn van gerede twijfel aan de veiligheid van deze categorie van bestrijdingsmiddelen.

Bayer, Syngenta en BASF betwisten op dit moment reeds het door de EU ingestelde deelverboden op de zgn. 'neonics' naar aanleiding van aanbevelingen van EFSA rond hun effecten op de bijenstand.

Boerenorganisaties in geheel Europa stellen niet zonder neonics te kunnen om rendabel en zonder aantasting van hun oogst te kunnen werken.
Dit artikel afdrukken