Uit een combinatie van online-onderzoek en experimenten blijkt dat het advies om te matigen met voeding voor vele interpretaties vatbaar is.

Onderzoekers van de University of Georgia vroegen aan in totaal ruim 500 mensen wat zij onder ‘gematigd’ verstaan. Uit de eerste twee delen van de studie bleek dat voor veel mensen ‘matige consumptie’ meer is dan wat ze eigenlijk zouden moeten eten. Uit het derde deel kwam naar voren dat voor veel mensen ‘gematigd’ meer is dan ze al eten.

Hoe meer je van een bepaald voedingsmiddel houdt, hoe meer je vindt dat je er ‘met mate’ van mag eten
Persoonlijke voorkeuren
Verder ontdekten de onderzoekers dat de definitie van matig samenhangt met de persoonlijke voorkeur voor het voedingsmiddel. “Hoe meer je van een bepaald voedingsmiddel houdt, hoe meer je vindt dat je er ‘met mate’ van mag eten”, aldus onderzoeker Michelle vanDellen

“‘Met mate’ is een relatief begrip,” legt vanDellen uit. “Als mensen praten over het matigen van hun eten geeft dat geen duidelijke, concrete manier over hoe ze hun gedrag aan moeten passen. Of je nou dik of dunt bent, iedereen kijkt door zijn eigen objectieve lens.”

Nieuwe trend
Deze studie sluit aan bij een toenemend aantal onderzoeken waaruit blijkt dat mensen portiegroottes niet goed in kunnen schatten. Dat er steeds meer organisaties zijn die pleiten voor 'met mate' eten, baart vanDellen zorgen. “De nieuwe trend is dat mensen zeggen dat diëten niet werken, maar dat je gematigd moet eten. Deze overtuiging wordt steeds populairder maar gaat er wel vanuit dat mensen zelf goed kunnen beoordelen wat een goede hoeveelheid is. Dat is dus niet het geval.”
Dit artikel afdrukken