Dat is de conclusie van een officieel Frans oordeel door de Haut Conseil des Biotechnologies op verzoek van de Franse senator Marie-Claire Blandin.

Frankrijk is overwegend tegen GMO's en dwong zelfs recent een status aparte voor zichzelf af binnen de EU. Het land wil geen GMO's hoeven te accepteren.

Het oordeel schept binnen een Europa een precedent. GMO's zijn niet meer zeker. De Franse site InfoOGM schrijft: "dit oordeel betekent dat geen enkele zogenaamd wetenschappelijke publicatie die de onschadelijkheid van genetisch gemodificeerde producten wil aantonen, dat ook daadwerkelijk kan. Dat was al bekend, maar nu het officieel op papier staat verandert dat het debat."

Overal stickers op?
De uitspraak zou kunnen leiden tot de gedachte dat burgers het recht moeten hebben om te weten of iets GMO's bevat of niet. Dat leidt tot een complex aan gevolgen, zeker in een maatschappij die steeds gevoeliger blijkt over onzekerheden omtrent het voedsel dat we in onze eigen lijf stoppen en ziektes zou kunnen veroorzaken.

Hoe gaan we daar dan mee om? Neem bijvoorbeeld vlees. Dieren worden vrijwel zonder uitzondering met GMO-bestanddelen in de voersamenstelling afgemest.

Moeten overal stickers op?

Fotcredits: Marie-Christine Blandin, still
Dit artikel afdrukken