In een tweet maakte Amazon-topman Jeff Bezos bekend dat de eerste drone-levering een feit is.

De drone leverde een bestelling af die bestond uit de Amazon Fire TV-streamer en een zakje popcorn en werd verstuurd vanuit het Amazon distributiecentrum in de buurt van Britse Cambridge. De vlucht vond plaats in een gebied waar de Britse luchtvaartautoriteiten drone-testvluchten toestaan.

Klanttevredenheid
Bezorgen per drone is voor sommige bezorgdiensten al dagelijkse kost, terwijl het voor andere hoog op de wensenlijst staat. Hoe sneller je een klant kunt leveren, hoe hoger de klanttevredenheid. In de VS, waar commerciële dronebezorging nog verboden is, staan de potentiële dronebezorgers te trappelen, van Amazon tot lokale maaltijdbezorgers.


Vijf kilometer
In de video van Amazons geslaagde bezorgprimeur vertelt het bedrijf dat de klant in kwestie één van de twee gelukkigen is waar Amazon nu mee test. De komende maanden wil Amazon het aantal klanten dat PrimeAir kan gebruiken, uitbreiden naar enkele tientallen (en daarna honderden) in een straal van zo'n 5 kilometer rondom het distributiecentrum. Eén van de randvoorwaarden voor bestellingen door de lucht: een ruime tuin waar het landingsplatform een plekje kan vinden.

Snel én goedkoop
De testvluchten moeten Amazon en de luchtvaartautoriteiten de kennis opleveren om goede veiligheidsvoorschriften op te stellen voor veilige en grootschalige dronebezorging. Op dit moment moet nog steeds een mens stand-bye zijn om eventueel de besturing van het luchtvoertuigje over te nemen en mag een drone niet hoger dan 400 feet (122 meter) vliegen.

Dronebezorging is niet alleen snel maar ook goedkoop. Een klein pakje kan naar verwachting al voor een kostprijs van $1 worden bezorgd, schrijft Bloomberg. Dergelijke prijzen zijn onhaalbaar voor bezorging per vrachtauto of koerier die door een hele stad moeten rijden.
Dit artikel afdrukken