De Britse denktank The Overseas Development Institute meldt in een deze week verschenen rapport dat het percentage volwassenen met overgewicht wereldwijd gestegen is van 23% in 1980 naar 34% in 2008. Eén op de drie volwassenen is te zwaar of zelfs obees.

De wereld 'verzwaart' onevenwichtig: in ontwikkelingslanden nam het aantal mensen met overgewicht en obesitas tussen 1980 en 2008 toe van 250 tot 904 miljoen. In de ontwikkelde wereld namen de mensen met overgewicht toe van 321 miljoen naar 557 miljoen in dezelfde periode. Het rapport noemt de ontwikkeling alarmerend. Volgens een van de auteurs, Steve Wiggins, is de verwestersing van het dieet in ontwikkelingslanden een belangrijke factor - mensen gaan meer vlees, vetten en suiker eten. Hij voorziet dat de gezondheidsproblemen die daarmee samenhangen -bepaalde vormen van kanker, diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten - niet zullen uitblijven en voor een "enorme last voor de systemen van openbare gezondheid zullen zorgen", citeert De Morgen.

Volgens de WHO zijn overgewicht en obesitas wereldwijd de vijfde risicofactor voor overlijden zijn. Jaarlijks sterven minstens 2,8 miljoen mensen aan overgewicht of de consequensties daarvan. Wiggins roept regeringen op te handelen: "Regeringen moeten minder voorzichtig zijn bij hun pogingen invloed uit te oefenen op het soort eten dat op ons bord belandt". De krachtige aanpak van roken zou tot voorbeeld kunnen dienen.
Dit artikel afdrukken