Bijna een derde van alle kruidenpreparaten die wereldwijd over de toonbank gaan, bevat niet de kruiden die op het etiket staan. Dat ontdekten Roemeense onderzoekers, schrijft VMT.

De wetenschappers namen bijna 6.000 kruidenpreparaten onder de loep, uit 37 verschillende landen. Denk aan gedroogde kruiden, theeën, essentiële oliën, poeders, pillen, druppels of siropen, die als 'traditionele medicijnen' of 'natuurlijke supplementen' te koop zijn. Dankzij hun 'natuurlijke' herkomst worden ze algemeen als veilig beschouwd.

Het Roemeense team gebruikte DNA-technologie om de samenstelling en inhoud te verifiëren. Met onthutsende resultaten. Gemiddeld is 27% van de verkochte kruidenpreparaten niet in overeenstemming met wat op het etiket staat. In Australië bleek maar liefst 79% van alle kruidenpreparaten vervalst, in Zuid-Amerika 67%. In Europa was het 47%, in Noord-Amerika 33% en in Azië 23%.

De vervalsing kan bijvoorbeeld bestaan uit een verontreiniging die niet op het etiket staat, 'vulstoffen' of een totaal ander kruid. Volgens hoofdonderzoeker Mihael Ichim is in veel gevallen sprake van opzettelijke fraude om er een financieel slaatje uit te slaan. Ook vergissingen of onkunde kunnen in het spel zijn.

VMT - DNA-test onthult: een derde van kruiden vervalst - VMT
  • Deel
Druk af