De Californische stad San Diego haalt zijn drinkwater voor 85% uit de Northern California Bay Delta en de Colorado-rivier. De afgelopen 15 jaar zijn de kosten van de waterimport voor de stad verdrievoudigd. Met kwetsbaarheden als klimaatverandering, natuurrampen en vooral de droogte die Californië de afgelopen jaren teisterde in het achterhoofd, wil de stad de watervoorziening graag meer lokaliseren.

Daarom startte de stad het Pure Water San Diego programma in 2014. In 2035 moet één derde van het drinkwater Pure Water zijn, water afkomstig uit lokale zuivering. Hiervoor heeft San Diego een uitgebreid stappenplan. Het hergebruikte water moet er ook voor zorgen dat er 50% minder afvalwater van de stad in zee terechtkomt.

Stigma doorbreken met bier
Een aantal bierbrouwers experimenteert alvast met het eerste gezuiverde afvalwater. Zo ook de grote Amerikaanse brouwerij Stone Brewing. Brouwmeester Steve Gonzalez creëerde de Full Circle Pale Ale. Gonzalez was initieel sceptisch over het gebruik van afvalwater, geeft hij toe.
Die terughoudendheid vreest de stad ook bij haar inwoners. Speciaalbier van het hergebruikte water moet het stigma rond afvalwater helpen doorbreken. Daarom organiseerde San Diego vorige week een wedstrijd met bier gebrouwen van gezuiverd eigen afvalwater.

Over het resultaat is Gonzalez meer dan te spreken, de Full Circle Pale Ale is nu een van z’n favoriete biertjes. “De smaak is zeer zuiver”, vindt Gonzalez. Ook de eerste proefpersonen, waaronder de burgemeester, reageerden enthousiast en vonden het biertje heerlijk. Full Circle is nog niet officieel in de verkoop. Stone Brewing hoopt er binnenkort mee te starten.

Zou rioolwaterbier ook in Nederland pakken? Nee. In California denken mensen inmiddels dat watergebrek gewoon aan het worden is. Bij ons regent het nog altijd vaker dan we willen. Wij denken daarom dat water geen probleem is en verschepen Heineken vanuit Zoetermeer naar de VS. Bier moet echt zijn en een oorsprong hebben; dat was tot voor kort het adagium in biermarketing. In streken met mensen die zich bewust zijn van watertekorten heeft straks rioolbier misschien wel de voorkeur omdat het daar een 'ding' is.

Dit artikel afdrukken