De drie rapporten die de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Centers for Disease Control and Prevention (CDC) deze week publiceerden “schilderen een somber beeld van een land waar de mensen ziek worden, drugs gebruiken en jong sterven – velen van hen door eigen hand”, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic.

De levensverwachting van Amerikaanse burgers daalde in 2017 opnieuw, met een tiende jaar, naar 78,6 jaar gemiddeld. Het afgelopen jaar overleden 70.237 Amerikanen aan een overdosis drugs. In 2016 was een derde van het aantal sterfgevallen van 24 tot 35-jarigen te wijten aan opioïden.

De aantrekkende economie en verbeterde gezondheidszorg zouden voor een verhoging van de levensverwachting moeten zorgen, maar dat blijkt niet het geval. In Europa was de gemiddelde levensverwachting in 2016 81 jaar. Maar ook bij ons vlakt de stijging af, vooral door de toenemende obesitas.

Suïcide is een groter probleem op het Amerikaanse platteland dan in de steden. Sinds 1999 is het aantal zelfdodingen in rurale gebieden gestegen met 53%. Eén verklaring voor het verschil met steden is het grotere wapenbezit op het platteland.
The Atlantic
  • Deel
Druk af