De levensverwachting van Europeanen steeg in de afgelopen 5 jaar opnieuw, maar niet in alle landen even hard. Dat blijkt uit het nieuwe gezondheidsrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over Europa. De algemene levensverwachting in Europa is nu 77,8 jaar, een jaar meer dan in 2010. Het 'gat' tussen de hoogste en laagste levensverwachting krimpt en bedraagt 11,5 jaar. De gemiddelde Luxemburger mag verwachten 83,1 jaar te worden, terwijl dat voor de inwoners van Turkmenistan 70,7 jaar is. In 2000 was het gat nog 16,8 jaar.

De gemiddelde levensverwachting van Nederland ligt op 81,6 jaar. Nederlandse vrouwen worden gemiddeld 83,2 jaar oud, mannen 80 jaar.

Europa mag zich nu nog verheugen in de hoogste levensverwachting ter wereld. Maar volgens de WHO staat die lange levensverwachting onder druk door leefstijlfactoren als alcoholgebruik, roken, overgewicht en onvoldoende vaccinaties. De grootste alcoholdrinkers van Europa zijn de Litouwers (15,2 liter pure alcohol per persoon), Tsjechen (12,7 liter) en Belgen (12,6 liter), schrijft De Morgen. In Nederland blijven we met 8,7 liter pure alcohol per persoon per jaar net boven het Europese gemiddelde van 8,6 liter, weet het AD.
Dit artikel afdrukken