De grote voedingsmultinationals Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé en Unilever zijn samen verantwoordelijk voor meer dan een half miljoen ton plasticvervuiling per jaar in 6 ontwikkelingslanden. Dat schrijft The Guardian op basis van een rapport van de Engelse NGO Tearfund. Zij spreken van een verontreinigingsprobleem dat gelijk staat aan het bedekken van 83 voetbalvelden met plastic tot 10 centimeter diep per dag.

In de meeste ontwikkelingslanden worden de zakjes, flesjes en kartonnetjes van deze multinationals vaak verbrand of gedumpt. Op basis van een steekproef in 6 ontwikkelingslanden (China, India, de Filippijnen, Brazilië, Mexico en Nigeria) schat de NGO dat het verbranden van alle plastic verpakkingen die door deze bedrijven op de markt worden gebracht 4,6 miljoen ton CO2-equivalent oplevert. Dat komt overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 2 miljoen auto’s op de Britse wegen.

Coca-Cola voert de lijst aan met de grootste plastic voetafdruk. De drankengigant creëert 200.000 ton plastic afval – ongeveer 8 miljard flessen – dat elk jaar in deze 6 landen wordt verbrand of gedumpt. Dat is genoeg om 33 voetbalvelden per dag te bedekken. Ook PepsiCo (137.000 ton plastic – 22 voetbalvelden), Nestlé (95.000 ton plastic – 15 voetbalvelden) en Unilever (70.000 ton plastic – 11 voetbalvelden) worden aan de schandpaal genageld.

Uiteraard: door de huidige coronacrisis kan het zijn dat een deel van deze vervuiling nu even stilligt of recent heeft gelegen.
The Guardian - Report reveals ?massive plastic pollution footprint? of drinks firms | Plastics | The Guardian
  • Deel
Druk af