In frisdranken kan fosfaat zitten. Voor de meeste mensen geen probleem, maar nierpatiënten moeten opletten met de hoeveelheid fosfaat die zij binnenkrijgen. Bij fosfaatrijke maaltijden moeten zij fosfaatbinders slikken. Bij het eten drinken nierpatiënten soms ook frisdrank, waar ook fosfaat in kan zitten. Dat kan betekenen dat er een extra fosfaatbinder nodig is. Maar hoeveel fosfaat er in de frisdranken zit die in Nederland verkrijgbaar zijn, was nog niet bekend.

Daar is nu een einde aan gekomen. De Alliantie Voeding in de Zorg zocht samen met de Wageningen University & Research en ziekenhuis Gelderse Vallei uit hoeveel fosfaat er in de frisdranken op de Nederlandse schappen zit. Het resultaat is een overzichtelijke drankenwijzer die nierpatiënten helpt om de fosfaatinname te beperken.

Van de meer dan 70 geanalyseerde frisdranken bleek in diverse merken cola's, Rivella en Taksi fosfaat te zitten. Ook alcoholvrij bier bevat fosfaat. In cola komt fosfaat uit het toegevoegde fosforzuur (E338), in Rivella en Taksi uit de toegevoegde melkbestanddelen en in alcoholvrij bier uit graanbestanddelen. Volgens de onderzoekers is de hoeveelheid fosfaat in andere sappen en frisdranken verwaarloosbaar.
ING - Snel inzicht in fosfaatgehaltes - St. Alliantie Voeding in de Zorg
  • Deel
Druk af