In tien jaar is het aantal hectaren waarop doperwten geteeld worden gehalveerd, meldt het CBS. Volgens het CBS is de afname te wijten aan de markt. "In principe is de grond voor doperwten geschikt voor tientallen andere groentesoorten. Ieder jaar besluit de boer welke groente hij gaat telen om het meest te kunnen verdienen," zegt CBS-landbouweconoom Cor Pierik op de NOS. Nederlandse boeren laten de erwten voor wat ze zijn en telen op hun grond asperges, rode bieten of uien. Doperwtjes komen daardoor meer en meer uit buitenlanden, zoals België en Frankrijk.
Je vraagt je af hoe het zit met de ware verse sperzieboon van dicht bij huis: gisteren geoogst, vandaag op ons bord. Ook daarvan nam het teeltoppervlak met 38% af. En is het waar dat de spekboon terug in de belangstelling komt?
NOS - Doperwt verliest terrein op Nederlandse akkers
Je vraagt je af hoe het zit met de ware verse sperzieboon van dicht bij huis: gisteren geoogst, vandaag op ons bord. Ook daarvan nam het teeltoppervlak met 38% af. En is het waar dat de spekboon terug in de belangstelling komt?
Kan iemand ons uitleggen waarom Foodlog een artikel over doperwten kennelijk relevanter vindt dan een bericht over een nieuwe record-stalbrand met 24.000 dode varkens?
#1 Ja. Omdat erwten en ook andere conserven ook Food zijn. En dat is de core-business van Foodlog. De gastheren van dit log/huis bepalen en wikken (en beschikken).
Dick, dat kan. Dat nieuws staat al in alle algemene kranten en wij namen ons voor er een reflectie over te schrijven. We besteedden er overigens al heel lang vóór dit nieuws kwam aandacht aan. Dat zul je in dat stukje ontdekken.
Het gaat overigens om de heer Straathof en zijn Knorhof, een ondernemer die in Duitsland bedrijven heeft. In het verleden is hij vaak in de pers geweest met zijn voormalige kolchoz-boerderijen in Duitsland (ex-Oost).
Ik maak je verder graag attent op een stuk dat gaat over een belangwekkend onderwerp waar meer belangstelling voor mag zijn dan nu in de pers bestaat: water en watertekorten, jazelfs met consequenties voor Nederland.
Back on topic nu.
#3 Dank Dick. Graag wil ik melden dat er hier in de omgeving in West-Brabant veel doperwten en andere conserven stonden, die naar lokale fabrieken gingen. De veelheid aan erwtendorsmachines, zoals ooit door Gerrit Ploeger uit Oudenbosch ontwikkeld, die rondreden, zijn een zeldzaamheid geworden hier.
Met de mest in Oost-Brabant en elders en opgepompt grondwater verschoof die teelt naar elders in de provincie en erbuiten. Naar boeren die op schrale eigenlijk waardloze akkers ineens wat konden telen. De race to the bottom. Achterblijvende prijzen met relatief groot oogstrisico vergeleken met bijv. granen. Nu vindt de teelt grootschalig in Spanje plaats met Nederlandse Ploeger machines en Nederlandse oogstploegen zoals van Hack Harvest uit Kruisland met Nederlands kundig personeel. Met opgepompt water. Zo lang het ook daar duurt in het veranderende klimaat.
Met conserven (erwten, stamslabonen, maaiboerenkool, bladspinazie) op kleigrond ben ik in 2008 gestopt. Nog eigenlijk te lang doorgegaan. Op zandgronden bij Breda een paar jaar terug nog wel eens boerenkool en bladspinazie gehad als nateelt na vroege uien en vroege aardappelen (Industrie-Premieres).
Dank Piet, dat is inhoud. Daar leren de lezers wat van. Wat is ons nog zo boeit: hoe zit het nou met die spekboon?
Boeren klagen dat ze niets verdienen, maar bij AH en Lidl kan ik ze niet vinden. Hoge zeldzaamheidswaarde en dus hoge prijs. Waarom maken, pardon telen boeren/tuinders die niet meer?