De omstreden baas van het Amerikaanse milieuagentschap EPA, Scott Pruitt, gooide donderdag de handdoek in de ring. "De niet aflatende aanvallen op mij persoonlijk, mijn familie, zijn ongekend en hebben een zware tol geëist van ons allemaal", schrijft hij in zijn ontslagbrief. De sinds zijn benoeming omstreden Pruitt weigerde de link tussen CO2 en de opwarming van de aarde te onderkennen.

Nog voor milieuactivisten hun opluchting konden uiten, benoemde president Trump al Andrew Wheeler, een voormalige kolenlobbyist en inmiddels de huidige nummer twee van de EPA, tot het nieuwe hoofd.

Pruitt schrapte het item 'klimaatverandering' van de EPA-site. Zijn aanblijven werd echter problematisch omdat bleek dat hij duizenden dollars belastinggeld over de balk smeet, buitensporig veel reis- en beveiligingskosten declareerde en ondergeschikten inschakelde voor privé-klusjes. Het Amerikaanse Bureau voor Regeringsethiek oordeelde dat de daden van Pruitt zorgen baren omdat de directeur zijn publieke functie gebruikt voor privé-gewin. Dergelijk gedrag is onethisch.
CNBC - EPA leader Scott Pruitt resigns after scandals engulf his agency
  • Deel
Druk af