Dat zei de Oostenrijkse medisch onderzoeker Dr. Rainer Oberbauer naar aanleiding van feitelijk onderzoek naar diëten om mensen te laten afvallen. Volgens de gangbare opvatting zouden diabetespatiënten moeten oppassen met zout en eiwitten. Die zouden slecht zijn voor hun nieren.

Op basis van deugdelijk dubbelblindonderzoek blijkt de gangbare mening naar de prullenbak van bakerspraatjes te moeten worden verwezen.

"Veel van onze aanbevelingen zijn gebaseerd op meningen, denk ik", zegt Oberbauer die meewerkt aan het onderzoek dat werd uitgevoerd door de universiteit van Wenen.

De uitspraak van Oberbauer is opmerkelijk, want de gangbare opvatting zit diep. In Nederland werd de bekende afvalinternist dokter Frank twee jaar geleden door de Wageningse hoogleraar voedingsleer Frans Kok fel aangevallen omdat hij in zijn afvaldieet het eiwitgehalte relatief veel te hoog zou laten. Kok ging in samenwerking met wetenschapsjournalist en anti-kwakzalver Broer Scholtens zelfs zover een totaal onwetenschappelijk experiment als tegengif te presenteren.

"Omdat er geen dubbelblind onderzoek is naar gebruikelijke aanbevelingen zoals zoutrestrictie en het eten van groenten en fruit, bevelen dokters aan wat logisch en plausibel klinkt. Maar het heeft geen wetenschappelijke basis." Dat schrijft Reuters.
Dit artikel afdrukken