Op basis van deugdelijk dubbelblindonderzoek blijkt de gangbare mening naar de prullenbak van bakerspraatjes te moeten worden verwezen.
"Veel van onze aanbevelingen zijn gebaseerd op meningen, denk ik", zegt Oberbauer die meewerkt aan het onderzoek dat werd uitgevoerd door de universiteit van Wenen.
De uitspraak van Oberbauer is opmerkelijk, want de gangbare opvatting zit diep. In Nederland werd de bekende afvalinternist dokter Frank twee jaar geleden door de Wageningse hoogleraar voedingsleer Frans Kok fel aangevallen omdat hij in zijn afvaldieet het eiwitgehalte relatief veel te hoog zou laten. Kok ging in samenwerking met wetenschapsjournalist en anti-kwakzalver Broer Scholtens zelfs zover een totaal onwetenschappelijk experiment als tegengif te presenteren.
"Omdat er geen dubbelblind onderzoek is naar gebruikelijke aanbevelingen zoals zoutrestrictie en het eten van groenten en fruit, bevelen dokters aan wat logisch en plausibel klinkt. Maar het heeft geen wetenschappelijke basis." Dat schrijft Reuters.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank van Berkum maakt de opmerking: Deze opmerking is tzt wat voor een nieuw draadje: hoe effectief is voeding in de preventie en behandeling van ziekten?
Kunnen we dat draadje niet oppakken?
Ik ben sinds 2009 gediagnosticeerd met ziekte van Parkinson.
Sinds 2 jaar houd ik mij zo strikt als mogelijk aan een voor mij geheel nieuw eetpatroon (oerdieet) en mijn klachten zijn aanzienlijk verminderd. Medicijngebruik op 1/3 van begindosering. Sinds kort weet ik, dat ik een glutenallergie heb en neem dat, met goed resultaat, mee in het hele eetverhaal. Ik constateer vooruitgang, aanzienlijk, maar vind nauwelijks gehoor in de medische wereld. Maar ik ben toch niet de enige met een dergelijk verhaal? Waar kan ik naar toe voor uitleg, voortgang, informatie (over bijv. orthomoleculaire middelen)?
Kortom, hoe kom ik verder met mijn traject (en velen met mij)?
Wie kan mij hierover iets nuttigs zeggen?
sorry Dick, ik had deze nieuwe feature van foodlog nog niet ontdekt. Mooi werk!
Quote: "Voeding is ontzettend belangrijk, vele malen belangrijker dan de meeste artsen in Nederland denken, maar ook vele malen minder belangrijk dan de meeste foody’s/orthomoleculairen en anderen beweren. (da’s vast tegen het zere been ;-))"
Deze opmerking is tzt wat voor een nieuw draadje: hoe effectief is voeding in de preventie en behandeling van ziekten?
Belangrijker dan de meeste artsen denken, want ze geven veel te weinig voedingsadviezen. Minder belangrijk dan zij die "alles" toeschrijven aan voeding, en vrijwel alles denken te kunnen behandelen met voedingsadviezen. Uiteraard iets gechargeerd gebracht
Frank, dank voor je naspeurwerk op PubMed! De link zit in het bronbericht. Het staat hierboven, direct onder de titel staat KLIK HET ARTIKEL OPEN: BRON REUTERS. Reuters interviewde Oberbauer nav zijn onderzoek.
Wat een intrigerende uitspraak in #8. Wil je de overschatting door ortho's en culi's iets tastbaarder maken dan alleen dat bon mot?
Remko,
Ik ben het met je eens, artsen (die opgeleid zijn zoals ik, in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw) weten vrijwel niets voeding.
Voeding is ontzettend belangrijk, vele malen belangrijker dan de meeste artsen in Nederland denken, maar ook vele malen minder belangrijk dan de meeste foody’s/orthomoleculairen en anderen beweren. (da’s vast tegen het zere been ;-))
Dick, als je pubmed naslaat op het werk van Oberhauer, dan zie je dat het de moeite waard is om hem serieus te nemen (bv de Ontarget study waarin hij geen relatie vindt tussen zoutgebruik en eiwitinname enerzijds en nierfalen bij 2DM anderzijds, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23939297)
waar deed hij zijn uitspraak, heb je een URL?
Laten we Frans Kok er maar buiten laten, hij heeft een geheel andere deskundigheid en die niet ligt op dit gebied. Daarbij heeft de wetenschap zijn standpunt over eiwitten en nierfalen bij 2DM vakkundig de grond in geboord.
Grappig is dat Oberhauer dat dus ook doet met de Ontarget study.
Wat het zout betreft: Ik zal in mijn dagelijkse praktijk WEL voorzichtig zijn met zout, 2DM en nierfalen (microalbuminurie) alleen al omdat mijn maatschapslid Woittiez aantoonde in een study in de BMJ, dat een milde zoutbeperking weldegelijk zinvol is: http://www.bmj.com/content/343/bmj.d4366?view=long&pmid=21791491