Dat berekende onderzoeksbureau Capital Economics op verzoek van de maaltijdbezorger, schrijft FoodClicks. De €21 miljoen bestaan uit de bij elkaar opgetelde uitgaven aan personeel, riders en leveranciers en de extra activiteiten die restaurants ondernemen om de dankzij de bezorgservice van Deliveroo toegenomen vraag aan te kunnen. Er zijn nu 1.200 Nederlandse restaurants die samenwerken met Deliveroo; dat leverde de restaurants 680 extra banen op en zo'n €23 miljoen aan extra inkomsten, aldus het rapport.

Deliveroo liet hetzelfde sommetje maken voor de andere landen waar de fietskoeriersdienst actief is. In Groot-Brittannië zou het gaan om een bijdrage aan de Britse economie van £372 miljoen, 7.200 banen en £460 miljoen in extra restaurantomzet, in Frankrijk om €200 miljoen extra restaurantomzet en 2.400 banen in de restaurantsector, plus 7.500 fietskoeriers. Ook voor Italië (€21 miljoen restaurantomzet), Ierland (€15 miljoen restaurantomzet, 170 banen) en Spanje (€27 miljoen bijdrage aan de economie) maakte Capital Economics sommetjes.

Pikant detail: over het 'flexmodel' dat Deliveroo dit jaar invoerde, zodat de riders niet langer in dienst zijn maar als veel minder beschermde kleine ondernemer rondfietsen, rept Deliveroo met geen woord.
Dit artikel afdrukken