Laatst gekocht langs de snelweg in het Zuiden van Europa. Gegrilde gezouten zonnepitten. Lekker als snack. Als kind pikte ik ze, alleen maar gedroogd, al uit het vogelvoer. Voor Belgen en Nederlanders is het nog een beetje wennen aan deze ideale snack die barst van de onverzadigde vetzuren en vezels en waar je zolang aan moet pellen dat je na een half uur genoeg hebt en nog steeds bijna niks naar binnen hebt gekregen.

De foto van het schaaltje is het resultaat van een half uurtje samen knabbelen. We testten het een paar keer en kwamen iedere keer tot dit soort resultaten. We waren hartstikke voldaan, terwijl er ook rustig een hele zak chips door had kunnen gaan. Ideaal snackje dus. Het wordt vast een succes. Zeker in gezondheidsfanaat Nederland.

Wat ik er in de auto mee moest, was me een raadsel. Onhandig, want je moet steeds de lege schilletjes van je tong plukken. Turken - de zonnepitteneters van Europa - zijn er vast veel handiger in, maar ook zij zullen die schillen kwijt moeten want je kunt ze niet eten. Maar dan de prijs. Er is geweldige handel tehalen uit 'gezonde echte spullen'. Ik kocht een bakje van 150 gram voor drie euro en vijfenzeventig eurocenten. Da's 25 euro per kilo. In Nederland kwam ik ze gelukkig al tegen voor € 1,64 per 250 gram, geroosterd en gezouten. Hapklaar voor urenlang ideaal snacken. Da's 6,56 per kilo. Bijna een kwart goedkoper en ook kant-en-klaar, ook al is een beetje prutsen in je eigen wok nog veel goedkoper

Wie betaalt de rekening van echt en gezond eten? - vraagt Wilbrink dezer dagen in De Telegraaf. Dit geval lijkt me helder. Jij.

Dit artikel afdrukken