imageZoveel raadsels. Neem snoekbaars. Onno Kleyn, culimanus van alles – zijn elektrische adres staat hier links – organiseert een leerzaam visvangerijtje op het Alkmaardermeer. Op snoekbaars.
Ik weet niet of ik het u door mag geven maar ik doe het. Het deelnemersaantal is beperkt, maar probeer zo u wilt mee te gaan, want het wordt afzien, het is koud en nat en niet elke culinair uit Amsterdam, waar de meeste culischrijvers wonen, kan dat hebben, dus kans ruige man (m/v) die dit leest, op een plekje. Maar wat is er met snoekbaars? Er is in veel zoetwater in Nederland snoekbaars te vangen. Men zegt dat snoekbaars de beste zoetwatervis is. Mogelijk heeft dat ook te maken met het gemak waarmee er twee graatvrije filets van te snijden zijn en niet alleen met smaak. Een gewone baars is zeker net zo lekker, maar je moet af en toe een graatje wegspugen (ja, ik eet veel buiten).

imageNederlandse snoekbaars is bijna nergens te koop in Nederland. Je vindt wel eens een mootje in een 'beter' eethuis. Het is een dure vis. Fransen zijn er gek op. Het overgrote deel van de vangst wordt naar Frankrijk geexporteerd.

Maar nou het raadsel. Vorig jaar ontdekte ik bij Aldi in de diepvries snoekbaarsfilets. Goedkoop, heel goed, en uit Rusland. Ik schreef er over in een krant en er ontstond een runnetje op. Hoe het afgelopen is weet ik niet. Aldi snapt niks van gratis publiciteit en is als de dood voor journalisten. Maar opeens, zojuist, zie ik weer snoekbaars, nu in de diepvries van Lidl en weer goed en goedkoop. Hoe zit dat, wie koopt die vis? De meeste Nederlanders weten niet van het bestaan van snoekbaars en Lidl doet niet eens moeite de Hollandse naam er op te zetten; op het doosje staat Zander, zoals snoekbaars in het Duits heet.
Ten eerste zeer aanbevolen, maar ten tweede, wie weet waarom Aldi en Lidl dit durven en alle Albert Heijnen bij elkaar niet eens weten waar ze die vis moeten inkopen?
(Ja natuurlijk kan ik Aldi en Lidl zelf vragen hoe het zit, maar haha, bel ze maar eens..)
Dit artikel afdrukken