Rob Baan heeft het deze week over beestjes op zijn groenten. De VWA vond op kiemgroenten - zijn specialiteit - E.coli. Levensgevaarlijk, denkt de consument, want daar ga je dood van. Net als van salmonella en legionella en andere onzichtbare beestjes. Maar het is niet zo. Het zij ons domme consumenten vergeven, want weten wij veel.
Toch blijkt ook de VWA het niet te weten. Het meet het aantal beestjes op levend spul waar ze nou eenmaal van nature voorkomen en constateert dan dat er besmetting is. Alsof je de normen van een steriel laboratorium toepast op je achtertuin, maar daar wel uit wilt eten. Dat loopt spaak, want je vindt allerlei leven. Leven bovendien dat ook in iedere gezonde mensenbuik voorkomt

Baan ziet het lijk al drijven want de VWA ontdekte dat meer dan 10% van de kiemgroenten is besmet met E.coli. Monsters van rode bietenkiemen, preikiemen en alfafa monsters zaten op respectievelijk 41,2%, 28,6%, en 17,1%. Afblijven dus? Welnee, zegt Baan, het is heel simpel te begrijpen. E.coli worden gemeten als een zgn. proxy om onhygiënische werkmethoden op te sporen. Die 'ekkolies' zijn op zich niet noodzakelijk slecht. Bij volle gronds teelt - de leverancier van de zaden voor groenten - zijn ze zelfs onvermijdelijk. Alsof je iemand die in de tuin heeft gewerkt, betrapt op vuile handen. Daar is niks mis mee. Het is zelfs noodzakelijk, want anders valt er niks te telen en bovendien gebeurt het in het geval van kiemgroententeelt in een gecontroleerde omgeving. Tis hartstikke veilig. E.coli staat niet waar het normaal voor staat. Het staat voor de levenskracht van echte jonge plantjes.
En tis waar, maar hoe moet je erover communiceren als de VWA nou eenmaal meet, zoals'ie meet?

Zeg 'ns eerlijk, hoeveel lezers van hier zouden hun (kiem)groenten laten staan als ze hoorden dat de kans op E.coli 'besmetting' 50% was?

AANVULLING, 17/3/09: in de draad krijg ik op m'n kop van Wouter de Heij die het bepaald niet eens is met de stelling dat sommige E.coli's maar een uitzonderingsstatus moeten krijgen. Als hij gelijk heeft, is de teneur van dit stuk onterecht.
Dit artikel afdrukken