Het CBL kondigde deze week aan te komen met een traag groeiende kip. Wakker Dier - dat zich al tijden met forse campagnes verzet tegen de plofkip - vindt het nog steeds niets en noemde het dier een Plofkip in Flauwekulsaus. Technisch gezien is dat onjuist. Het is een totaal ander dier dat gebaseerd is op de rassen die ook voor de biologische kippenhouderij worden gebruikt. Dick Veerman duidde het verschil tussen de plofkip en de nieuwe superkip bij Dit is de Dag als het onderscheid tussen 'een Renaultje en een Mercedes' (vanaf 8:10 min.). Dat klinkt heel anders.

Mac van Dinther, journalist bij de Volkskrant, analyseerde in de krant van gisteren de positie waarin Wakker Dier is geraakt nu de Nederlandse supers met hun nieuwe kip zijn gekomen. Hij verwijt hen dat ze vorig jaar beloofden met minimaal één ster van de Dierenbescherming te zullen komen. Dat is niet gelukt. Het werd geen sterkip, maar wel een volkomen ander ras dat geen borstblaar- en pootproblemen oplevert zoals de ploffer en een beetje meer ruimte en rust krijgt. Rust? Jazeker, daar weten we niets van omdat niemand het ons vertelt, maar de supers dachten er wel aan. Als je de lamp minder laat branden, dan eten de kippen minder en groeien ze wat langzamer. Dat kost geld, maar de supers hebben het er voor over.

Wakker Dier vindt het niettemin maar niets. De organisatie geeft aan onverminderd campagne te blijven voeren voor een plofkip-vrij schap in 2015 en richt zich vooral tegen Albert Heijn en Jumbo. De organisatie vindt dat het sneller moet. Op Foodlog gaf Marc Jansen van het CBL aan dat de supers sneller willen gaan en niet verwachten tot 2020 nodig te hebben om alle kip van een oude Clio in een moderne Mercedes A te veranderen. We vroegen Wakker Dier gisteravond op twitter of de organisatie ook in dat geval zijn anti-plof campagne op een aangepaste manier zou voortzetten. Wakker Dier verwees naar het hierboven gelinkte Flauwekulsaus bericht en vond die verwijzing volstaan.

Mac ging verder. Hij schrijft: "De nieuwe supermarktscharrelkip zit ergens tussen de oude plofkip en de Beter Leven Kip [met 1 ster van de Dierenbescherming, red.] in. Maar, zo weten ze nu bij Wakker Dier: wie daar nu over begint, loopt het gevaar uitgemaakt te worden voor een zeurkous. En kom van dat imago maar weer eens af."

Zit Wakker Dier klem, zoals Mac denkt? Wat zou u doen als u Sjoerd van der Wouw, de campagneleider van Wakker Dier was?

Fotocredits: Wakker Dier
Dit artikel afdrukken