Mac van Dinther, journalist bij de Volkskrant, analyseerde in de krant van gisteren de positie waarin Wakker Dier is geraakt nu de Nederlandse supers met hun nieuwe kip zijn gekomen. Hij verwijt hen dat ze vorig jaar beloofden met minimaal één ster van de Dierenbescherming te zullen komen. Dat is niet gelukt. Het werd geen sterkip, maar wel een volkomen ander ras dat geen borstblaar- en pootproblemen oplevert zoals de ploffer en een beetje meer ruimte en rust krijgt. Rust? Jazeker, daar weten we niets van omdat niemand het ons vertelt, maar de supers dachten er wel aan. Als je de lamp minder laat branden, dan eten de kippen minder en groeien ze wat langzamer. Dat kost geld, maar de supers hebben het er voor over.
Wakker Dier vindt het niettemin maar niets. De organisatie geeft aan onverminderd campagne te blijven voeren voor een plofkip-vrij schap in 2015 en richt zich vooral tegen Albert Heijn en Jumbo. De organisatie vindt dat het sneller moet. Op Foodlog gaf Marc Jansen van het CBL aan dat de supers sneller willen gaan en niet verwachten tot 2020 nodig te hebben om alle kip van een oude Clio in een moderne Mercedes A te veranderen. We vroegen Wakker Dier gisteravond op twitter of de organisatie ook in dat geval zijn anti-plof campagne op een aangepaste manier zou voortzetten. Wakker Dier verwees naar het hierboven gelinkte Flauwekulsaus bericht en vond die verwijzing volstaan.
Mac ging verder. Hij schrijft: "De nieuwe supermarktscharrelkip zit ergens tussen de oude plofkip en de Beter Leven Kip [met 1 ster van de Dierenbescherming, red.] in. Maar, zo weten ze nu bij Wakker Dier: wie daar nu over begint, loopt het gevaar uitgemaakt te worden voor een zeurkous. En kom van dat imago maar weer eens af."
Zit Wakker Dier klem, zoals Mac denkt? Wat zou u doen als u Sjoerd van der Wouw, de campagneleider van Wakker Dier was?
Fotocredits: Wakker Dier
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Heb je ook een andere CD, Belderbos? Je repeterende verhaal wordt namelijk oneindig saai, ook irritant zelfs.
Toch nog enkele opmerkingen:
-Het door jou gehekelde bericht op de site van de KNMvD is zeer correct. Het staat in het openbare deel en is dus beslist ook bedoeld voor niet-professionals, zoals jij en ik. Je probeert een karikatuur te maken van een organisatie die vast tekortkomingen kent, doch zeker ook respect verdient.
-Je shopt uitermate selectief en verwijst ons naar Artsennet als betere informatiebron. Je zou het echter ook genant kunnen noemen dat artsen nog steeds moeten lezen dat antibiotica niet helpt tegen verkoudheid:
http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/116366/antibiotica-bij-verkoudheid-nog-in-de-pen.htm
-Op datzelfde artsennet ben je eveneens selectief aan het shoppen door enkel en uitsluitend te wijzen op berichten over resistentie in relatie tot veehouderij.
Er staat echter ook: Maagzuurremmers zoals omeprazol geven een verhoogd risico op dragerschap van een resistente bacterie met ESBL.
http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/128955/esbl-door-maagzuurremmer.htm
Artsennet meldt tevens, net als De Gezondheidsraad, dat overdracht en risico van antibioticaresistentie moeilijk is vast te stellen en te kwantifiseren. Pas dus op voor de valkuil dat je slechts naar één risico-aspect kijkt en vervolgens aan alle kanten wordt voorbijgerend.
-Je wijst voortdurend naar onderzoek dat laat zien dat er resistente bacterien op één of ander product aanwezig zijn maar je vraagt je blijkbaar nooit af wat de relevantie is, welk risico daardoor ontstaat (Maak dus eens verschil tussen Hazard & Risk) . Zo geeft gebruik van macroliden in de veehouderij een risico van 1 op 10 miljoen dat een humane behandeling niet werkt:
http://www.mbconsult.com/pdf/Hurd_et_al_JFP.pdf
Wellicht vindt jij één op tien miljoen een zeer hoog aantal. In dat geval raad ik je beslist aan om mee te spelen in de Staatsloterij.
-Je meldt dat de SDa niet vooruit is te branden. Vreemd, want nog afgelopen week publiceerden ze alweer een uitkomst van onderzoek:
''De SDa constateert op basis van de aangeleverde gegevens dat in 2011 de 3e en 4e-generatie cefalosporines op het overgrote deel van de vleeskalver-, en varkensbedrijven niet werden gebruikt.''
http://www.knmvd.nl/nieuwsberichten/website/2012/december/gebruik-van-3e-keuze-antibiotica-in-dierhouderij-bekend
In zekere zin een positieve uitkomst. Jij zult er vast een complot in lezen, of toch vinden dat het nog te veel is, of een onvolledig onderzoek.
-Reclame maken voor je populairste boek, hoeft niet meer. We hebben het vaak genoeg gezien. Misschien kun je ook een boek vinden dat uitleg geeft over werkingsmechanismes van verschillende antibiotica. Of een publicatie over verschillende manieren waarop ´resistentie´ wordt gemeten, waardoor wel vaak appels met peren vergelijken. Door wat meer inzicht in de materie krijg je misschien wat meer vertrouwen in de toekomst en zul je zien dat alles niet slechts zwart/wit bestaat, maar dat er wel meer dan 50 soorten grijs zijn. Zelfs deskundige Kluytmans waar jij vaak naar verwijst, toont veel meer nuancering. Je moet er wel voor openstaan natuurlijk.
Goed dat er dierenartsen zijn die restrictief zijn met antibiotica. Helaas zijn er ook nog steeds dierenartsen die de laatste nog werkzame antibiotica zonder gevoeligheidsbepaling aan kalkoenen geven.
Sancties zijn zo goed als nil. Zoals ook gister nog te zien was, bij het niet noteren van medicijngebruik in paardenpaspoorten. Terwijl er dierenartsen zijn die tot 75 % van hun inkomen uit antibioticaverkoop halen.
In de humane geneeskunde werken inmiddels antibioticateams aan zo spaarzaam en effectief mogelijke infectiebestrijding.
Helaas lopen de veeartsen en de veehouderij nog steeds nogal achter. Ook de SDA is niet vooruit te branden. Er is nog steeds onvoldoende zicht op het antibioticagebruik in de veehouderij, en nog steeds worden de laatste nog werkzame antibiotica aan vee gegeven. Terwijl daartegen meer dan 30 jaar geleden reeds door de Gezondheidsraad werd gewaarschuwd.
NRC-journalist Joep Dohmen schreef daarover in de NRC een nogal onthullend en verbijsterend stukje.
Excuus voor de spelfouten. Systeem was traag. Dat boek van NOS-journalist Rinke van den Brink heet "Het einde van de antibiotica".
Zeer aanbevolen.
Dierenartsen en de KNMvD hebben helaas nooit zo voorp gelopen als het om de efeecten van hun handelen op devolksgezondheid gaat, lourens.
Op de site van de KNMvD moet genant genoeg blijkbaar nog steeds uitgelegd worden dat gebruik van antibiotica tot resistentie leidt.
Als je actuele info wilt over de effecten van veterinair handelen en de veehouderij op de volksgezondheid, kun je beter te rade gaan bij sites als bijv. artsennet.
Dan zou je kunnen lezen dat inmiddels aangetoond is dat in 1/5 tot 1/3 van de gevallen van ESBL bij mensen die ESBL bij kippen vandaan komt.
Ik kan je in dit kader ook het boek van NOS-journalist Rinke van den Brink aanbevelen. Kun je o.a. lezen hoe VWS, EL&I en het Maasstadziekenhuis proberen om hen onwelgevallige onderzoeken inder de pet en uit de pers te houden.
Hoe nalatig er door de GD, NVWA, VWS, EL&I gehandeld is bij de Q-koorts. Met de nodige onnodige Q-koortsdoden en zieken ten gevolg.
Hoe lamlendig de NVWA (onder EL&I) reageerde op berichten van multiresistente bacteriën op vlees, zodat Kluytmans zélf maar ging onderzoeken waar al die MRSA-patiënten in zijn Amphia vandaan kwamen.
Een dierenartsenkliniek legt uit dat de baasjes niet te snel moeten vragen om een AB-kuurtje voor hun dier:
http://www.dierenkliniekwinsum.nl/index.php?pageID=350&pageName=Antibioticagebruik in de praktijk