En dat zonder al te veel chemische conserveringsmiddelen. Het grootste probleem is dat vocht uit de tomatensaus, kaas en overig beleg op termijn in het deeg trekt, waardoor je een 'zompige pizza krijgt die een perfecte voedingsbodem vormt voor schimmels en bacteriën', schrijft de Huffington Post. Geavanceerd onderzoek wees uit dat zogenoemde humectants (vochtvasthouders op suiker, zout en siroopbasis) die vochtverhuizing kunnen voorkomen. Een beetje spelen met de zuurgraden van deeg, saus en kaas, nog wat ijzervijlsel in de verpakking, en klaar is de duizend-dagen-pizza.
De ontwikkelaars hebben nu voedseltechnologen ingeschakeld om verder aan de receptuur te werken. En de smaak? "De smaak lijkt verdacht veel op wat de pizzaboer serveert", zegt een van hen in de Huffington Post.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het zal wel niet makkelijk zijn om soldaten in alle omstandigheden een voedzame hap voor te schotelen, maar zo'n duizend-dagen-pizza is toch echt te gek voor woorden?!?
Nog niet eens zo heel lang gelden kwam voedsel vers van het veld, maar nu komen steeds meer 'voedingsmiddelen' rechtstreeks uit het laboratorium!
Ik weet nog wel van de verhalen van mijn vader dat ze op oefening moesten 'eten van het land'. Iedereen zat zielig met wat bessen enzo, maar hij zag toen boerenland in vlakbij, gewoon daar 'van het land' pakken. Leren ze dat niet meer op oefening, dat je gewoon uit de natuur kan eten?
Waarom zou je uit de natuur eten als je zo'n overheerlijke, door een wetenschapper bereide pizza kan eten Astrid? Soldaten verschillen niet zo veel van andere mensen hoor! Dus waarom moeilijk als het ook makkelijk kan?
Ik heb ooit een boek over de SAS gelezen, en die mannen moesten net als jouw vader zelf hun eten zoeken. Dus bessen plukken, een konijntje vangen, water filteren,... Allemaal dingen waar je later niets meer mee doet, maar die van je legerdienst wel een onvergetelijke tijd maken.
Nou nee, geef mij dan maar een handje bessen dan een product wat zelfs bacteriën niet eten, dat kan nooit gezond zijn voor ons, want bacteriën in ons lijf weten er dan ook geen raad mee. Ik vind het niet zo gek dat veel mensen de meest vreemde klachten krijgen, omdat ze heel lang houdbaar voer naar binnen schuiven. Alleen als het het laatste eten op aarde was, dan zou ik het uit bittere noodzaak nemen, omdat van honger doodgaan ook niet leuk is.
Dat bedoel ik nu net Astrid! We eten allemaal dingen die onze voorouders niet kenden, en waarvan we de namen van de ingrediënten niet eens kunnen uitspreken. En de meeste mensen denken er niet eens bij na, maar die vreemde klachten kunnen inderdaad het gevolg zijn van het eten van voedingsmiddelen die langer houdbaar zijn dan onze gemiddelde levensduur.
Anderzijds kunnen die pizza's (en andere soortgelijke voedingsmiddelen) wel nuttig zijn in extreme situaties. Denk bijvoorbeeld aan de recente overstromingen in Engeland, waar mensen omgeven zijn door water en veelal geen elektriciteit of verwarming meer hebben. Dan kan voeding die je rechtstreeks uit de verpakking kan eten best handig zijn hé?!?