Deze week kwam er voor mij als moeder een nieuwe uitdaging op mijn pad. De avondvierdaagse! Zoonlief heeft nooit belangstelling voor dit wandelfestijn gehad, en zelf liep ik hem ook nooit. Maar dochter was vastbesloten: ze ging hem lopen!

De tocht was een heksenketel beginnend bij een sportcomplex waar normaal gesproken drie man en een halve paardekop voetbalt. Nu was het aan het zicht onttokken door een zee van basisschoolkinderen. Tijdens een tochtje van een uur moesten de arme bloedjes zich vol stoppen met kilo’s koeken, liters limonade uit pakjes, en een incidenteel stukje komkommer. Terwijl de koolhydraatrijke pastamaaltijd nog maar amper was verteerd.

Sommige kinderen waren hiervan gevrijwaard omdat ze de hele weg mochten sabbelen op een halve sinaasappel met daarop pepermuntjes in een klamvochtige zakdoek. Ik moest drie keer een aangekloven ligakoek uit dochter haar gretige handjes trekken: “nee, lieverd, die mag je dus ECHT nooit meer eten!”. Want helaas: dochter is in het kielzog van zoon ook gediagnosticeerd met coeliakie. Gelukkig had ik een ‘gezond’ stuk zelfgebakken bananencake bij me.

Ik vond mezelf bij het snoepschap van onze Appie terug op zoek naar glutenvrije dropveters. Want bij de avondvierdaagse wordt men geacht op dag 4 een traktatie van enige omvang in de vorm van een spekkiesboeket, een trekdroppaparaplu of een wijngumcollier tevoorschijn te toveren. Kant en klaar te koop bij de sigarenboer, maar dan niet glutenvrij natuurlijk. Noeste huisvlijt moest de oplossing bieden!

Omdat snoepfabrikanten het nodig vinden tarwebloem in de dropveters te doen viel een collier af. Een trekdropparaplu leek mij gezien de te verwachtten regenbuien niet verstandig. Het zou een spekkiesboeket worden.

Ik had er deze week de tijd niet voor dus ik gebruikte fabrieksspekkies, maar het is superleuk om zelf spekkies te maken en ook niet moeilijk. Als je gek wilt doen ga je naar de toko om kleurstof te kopen en maak je blauwe, paarse of gestreepte spekkies. Of je kleurt ze ecologisch verantwoord en gebruikt een drupje wortelsap of bietensap. Een smaakje toevoegen kan ook, ik maakte weleens gemberspekkies van gembersiroop.
Op youtube zijn handige filmpjes te vinden waarin het wordt voorgedaan.

Spekkies
- 500 gram suiker
- 1 eetlepel glucose, of anders honing of lichte stroop
- 3 eiwitten
- 20 gram gelatine
- 350 cc water
- kleurstof
- suikerthermometer
- maizena
- poedersuiker

Doe de suiker, het water en de glucose (of de honing of de stroop) in een steelpan en maak hier een siroop van. Dat doe je door het al roerend aan de kook te brengen en het te verhitten tot 125 °C. Week intussen de gelatine. Los de gelatine op in de siroop en laat wat afkoelen. Klop de eiwitten stijf. Roer terwijl je rustig doormixt de siroop er geleidelijk doorheen. Doe er eventueel de kleurstof bij. Blijf doormixen tot het een beetje is afgekoeld.
Bestuif een bakvorm met half maizena half poedersuiker en stort het eiwitmengsel erin. Zet een dag in de koelkast. Snij aan vierkante, ruitvormige of andere creatieve stukken en bestrooi met poedersuiker.

Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Dit artikel afdrukken