Greenpeace startte afgelopen week een actie voor zeereservaten. Staatssecretaris Bleker moet er voor gaan zorgen. Bij de campagne hoort een filmpje waaruit we moeten begrijpen dat de zee - welke? alle? - leeg zal raken als dat niet gebeurt. 'Das Meer is leer, Meneer', zegt de visboer tegen een Duitse klant op het strand. Van Greenpeace mag u geen grammetje vis meer eten.

Vanavond is op Ned. 2 om 21:05h een speciale uitzending te zien van Klootwijk aan Zee over haring. Er is anderhalf jaar aan gewerkt.
Klootwijk vertelde me dat hij twee haringen in beeld brengt: "De Noordzeeharing, waar het goed mee gaat, en de Atlantische Scandic Herring waarmee het ongelofelijk goed mee gaat en waarvan er op dit moment zo'n 25 miljard van rondzwemmen."Kennelijk is er bij goed visserijbeleid toch de nodige vis te vangen voor miljoenen mensen. De huidige haringstand staat er niet beter voor dan ooit, maar is wel degelijk kerngezond. We kunnen rustig een haring nemen als de vissers zich houden aan wat ze moeten doen, zegt hij.
Klootwijk gelooft er in dan ook niets van. 'Das Meer ist nicht leer'. Het hangt van goed beleid en de uitvoering daarvan af.



De speciale Klootwijk aan Zee haring-uitzending van 12/06/2011:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dit artikel afdrukken