Het sluiten van slachthuizen heeft consequenties voor de aanvoer van varkens. De dieren kunnen niet meer geslacht, maar ook niet wachten op slacht. Ze worden al na een week te zwaar om nog in de bestaande slachtlijnen te worden verwerkt of waarde te hebben voor de verdere verwerking en verkoop in de keten.

Nu vandaag na Vion ook Van Rooi Meat tijdelijk is gesloten, pleit Tweede Kamerlid voor D66 Tjeerd de Groot voor een fokverbod op varkens om geen opstroppende stroom varkens te creëren. Samen zijn de twee bedrijven veruit de twee grootste varkensslachters van Nederland.

De dieren zullen op boerenerven afgemaakt moet worden als ze niet elders geslacht kunnen worden. Die kans ontstaat omdat Nederlandse slachters als risicogroep nauw in de gaten worden gehouden en kennelijk de autoriteiten niet kunnen overtuigen van een besmettingsongevaarlijke werksituatie voor personeel en keurmeesters van de overheid. Ook in Duitsland kampt de slachtindustrie met wantrouwen van de autoriteiten en geconstateerde hoge besmettingspercentages onder het personeel. Die situatie reduceert de mogelijkheden voor slacht elders.

Op twitter kreeg De Groot direct kritiek van boeren omdat reeds drachtige zeugen nog voor bijna 4 maanden aan biggen zullen produceren. Die stroom levende dieren is niet meer te vermijden. Op dieren zit nu eenmaal geen 'uit-knop'.

Indien verwacht wordt dat de besmettingsniveaux hoog blijven, kan het een verbod op termijn wel een oplossing zijn, maar dan staan de slachthuizen óók leeg als er geen coronaproblemen meer zijn.
De Groot spoort minister Hugo de Jonge van VWS aan actie te nemen op het beleidsterrein van minister Carola Schouten van Landbouw.

Twitter - Tjeerd de Groot on Twitter
  • Deel
Druk af