Hier staan berichten van 7 maart tot en met 9 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.


  Maandag 9 maart

 • Heel Italië gaat in quarantaine. Dat maakte de Italiaanse premier Guiseppe Conte zojuist bekend. Thuisblijven is het allerbeste wat de Italianen kunnen doen om hun kwetsbare landgenoten te beschermen. Het land telt inmiddels 9.172 besmettingen en 463 doden als gevolg van Covid-19. Nergens ter wereld sterven procentueel zoveel mensen aan het coronavirus als gevolg van de hoge gemiddelde leeftijd van Italianen. De quarantaine houdt in dat inwoners zich enkel nog mogen verplaatsen voor het werk of in noodgevallen. Alle scholen en universiteiten in het land blijven tot 3 april dicht. Ook sportwedstrijden zijn afgelast.

 • Premier Mark Rutte heeft tijdens de speciaal ingelaste persconferentie van 18:00 uur gezegd dat Nederlanders voortaan géén handen meer mogen schudden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Alleen samen kunnen wij deze uitbraak bestrijden," aldus Rutte. "Ik vraag u scherp te letten op de algemene hygiënemaatregelen die we allemaal kunnen nemen: handen wassen, vaker dan gewend. In de elleboog niezen en papieren zakdoekjes gebruiken." Direct na de persconferentie gaf hij - uit gewoonte - een hand aan Jaap van Dissel van het RIVM.

 • Aan het begin van de avond werd bekend dat vandaag Covid-19 in Frankrijk inmiddels 25 doden heeft veroorzaakt. Er kwamen vandaag 286 nieuwe officieel vastgestelde besmetting bij. In Frankrijk zijn inmiddels 1.412 besmettingen in totaal vastgesteld.

 • De Amsterdamse AEX is gesloten met een verlies van 7,7%, op 490.7 punten. De beurs heeft zich gedurende dag niet hersteld na de slechte opening van vanmorgen. Tot de grootste verliezers hoort Shell, dat 17,5% inleverde.

 • Premier Rutte en een belangrijk deel van de ministerraad komen om 18.00 uur bij elkaar voor een crisisoverleg over het coronavirus. Vanuit de meest getroffen provincie Noord-Brabant neemt burgemeester Mikkers van Den Bosch deel. Het is nog niet bekend of het kabinet nieuwe maatregelen afkondigt in de strijd tegen het virus.

 • In Nederland zijn er vandaag 56 nieuwe patiënten bij het RIVM gemeld; het totaal aantal positieve testen komt op 321. Er zijn 4 overlijdensgevallen geconstateerd als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Van 150 patiënten is bekend dat zij Covid-19 in het buitenland hebben opgelopen. De meesten waren in Italië. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan wat de mogelijke bron kan zijn.

 • De Ierse autoriteiten overwegen hun nationale feestdag, St. Patrick's Day, volgende week op 17 maart, af te gelasten. In Ierland zijn nu 21 coronabesmettingen bekend.

 • Bij het ontsteken van de olympische vlam, donderdag in het Griekse Olympia, zullen geen toeschouwers aanwezig zijn. Dat bepaalde het Grieks olympisch comité om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Of de geplande estafette door Griekenland doorgaat, is onzeker. Op 26 maart zou de fakkelestafette in het Japanse Fukushima verder moeten gaan, met de geplande aankomst in Tokio op 24 juli als daar de Olympische Spelen beginnen.

 • De Franse spoorwegen verzorgen op alle TGV's en intercity treinen een dagelijkse grondige reiniging om het besmettingsrisico voor reizigers zo gering mogelijk te maken. Wie niettemin niet langer met de trein durft te reizen maar wel een kaartje heeft gereserveerd, krijgt zijn geld terug.

 • Het Europees Parlement vergadert normaal gesproken 4 dagen per week. Deze week zijn de vergadering beperkt tot één dag. Veel onderwerpen zijn van de agenda gehaald en er wordt niet gestemd. Vanwege het coronavirus zijn veel politici afwezig.

 • In Italië vielen 6 doden als gevolg van een opstand in een gevangenis in de Italiaanse stad Modena. Ook in andere gevangenissen zijn rellen ontstaan omdat gedetineerden door de coronamaatregelen geen bezoek meer mogen ontvangen.

 • Ook Wall Street ging hard onderuit bij opening. De Dow Jones maakte een duik van 7%. De handel werd uit voorzorg een kwartier stilgelegd, iets wat sinds de crisis van 2008 niet meer is gebeurd. Na de pauze trad een herstel in. Rond 15.30 uur onze tijd was het verlies beperkt tot 5,3%

 • De Amsterdamse beurs is vanochtend 7,4 procent lager geopend. De openlijke olie-oorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland en de coronacrisis zetten wereldwijd beurskoersen diep in het rood.

 • Het strenge Covid-19 protocol voor de provincie Noord-Brabant veroorzaakt voor problemen op scholen. Bij de koepel SKPO, waarbij 36 scholen in Eindhoven en omgeving zijn aangesloten, moet 1 op de 3 kinderen thuisblijven omdat een leerkracht zich ziek heeft gemeld.


 • Zondag 8 maart

 • De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa is in zelfisolatie gegaan 'om het goede voorbeeld te geven'. Rebelo kreeg vorige week een groep studenten op bezoek, van wie er een besmet is geraakt met het conronavirus. De president heeft geen ziekteverschijnselen.

 • Het aantal Covid-19 doden in Italië steeg de afgelopen 24 uur van 133 tot 366. Dat meldden het Italiaanse autoriteiten zondag aan het begin van de avond. Ook het totaal aantal officieel vastgestelde besmettingen steeg significant: van 5.883 gisteren naar 7.375 vandaag

 • In Duitsland is het eerste officieel aan Covid-19 toegeschreven overlijdensgeval gemeld, aldus Spiegel

 • Er zijn dit weekend nog 2 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus:
  Het totale aantal Nederlandse Covid-19 doden komt daarmee op 3. Het totale aantal officieel vastgestelde besmettingen in ons land bedraagt 265.

 • Ondanks de mobiliteitsbeperkingen, zijn alle burgerluchthavens in Italië open. Dat geldt ook voor de vliegvelden in het noorden van het land waar de Italiaanse regering strenge reisbeperkingen heeft ingesteld.

 • Het RIVM maakte na vandaag de middag bekend dat inmiddels 265 personen in Nederland besmet zijn met het coronavirus. Gisteren, zaterdag, stond de teller nog op 188.

 • In De Standaard is een verklaring te lezen voor de reden waarom Italië zo extra gevoelig lijkt voor Covid-19. Het land heeft zieken uitgebreid getest op besmetting en is zeker niet nalatig geweest, maar daarom ligt het aantal officiële registraties vermoedelijk wel hoger dan elders. Daar komt bij dat Italië gemiddeld een oudd bevolking heeft (na Japan komt Italië op de tweede plaats van landen met het hoogste percentage ouderen), zodat er meer mensen wonen die gemakkelijker vatbaar zijn en een hoger sterfterisico hebben. Tot slot: jaarlijks wordt het cultuurrijke land bezocht door twee miljoen Chinezen zodat het vermijden van besmettingen vanuit China lastig is zonder het leven van de reizigers totaal te verstoren.

 • Bulgarije meldt de eerste vier officiële besmettingsgevallen met Covid-19. Twee mannen uit de noordelijke stad Pleven en twee vrouwen uit Gabrovo, een stad in het midden van het Oost-Europese land, testten positief. Ook in Moldavië is het eerste geval van besmetting vastgesteld. Het gaat om een vrouw van middelbare leeftijd die per vliegtuig terugkeerde van een bezoek aan Italië.

 • De Italiaanse regering heeft per decreet besloten tot uitzonderlijke maatregelen om de mobiliteit en contacten van 15 miljoen Italianen mobiliteit die in het noorden van het land wonen te beperken. De maatregelen gaan vandaag, zondag 8 maart, in en zullen van kracht zijn tot 3 april. Het gaat om een kwart van de bevolking. Daarnaast worden in het hele land beperkende maatregelen afgekondigd.

  De strenge maatregelen gelden voor regio Lombardije en de noordelijke provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië.

  Vanaf vandaag is de bewegingsvrijheid ten minste 15 miljoen Italianen daarmee strikt beperkt. Alleen voor reizen naar aanleiding van "naar behoren geverifieerde beroepsvereisten en noodsituaties om gezondheidsredenen" gelden uitzonderingen.

  Personen met symptomen van luchtwegaandoeningen en koorts wordt sterk aangeraden thuis te blijven en het sociale contact, ook met hun arts, tot een minimum te beperken. Wie een vastgestelde coronavirusinfectie heeft, staat onder verplichte thuisquarantaine. Om beroepsmatige reizen te vermijden, wordt van publieke en private bedrijven gevraagd hun personeel vrij te geven. Italië stelt met deze maatregelen zijn economie, die grotendeels door het Noorden van het land wordt bepaald, drastisch op de proef.

 • Zelfs president Trump moet toegeven dat Covid-19 sterker is dan zijn vermogen om de werkelijkheid naar zijn hand te zetten. De New York Times bericht over zijn woede in reactie op de Volksgezondheidsautoriteiten die eind februari zonder overleg maatregelen afkondigde om het besmettingsrisico te beheersen. Directeur Nancy Messonnier van het National Center for Immunization and Respiratory Diseases van de Centers for Disease Control and Prevention(CDC) maakte het Amerikaanse publiek duidelijk het rekening moest houden met mogelijke ingrijpende maatregelen die het dagelijks leven op zijn kop zouden zetten. Trump is bang voor paniek in het land en bagatelliseerde de infectie-gevaren van Covid-19 ('dat virus verdwijnt straks vanzelf als het weer mooier wordt'), maar de gezondheidsautoriteiten gingen gewoon door met hun werk.
  Trump kon op 7 maart een serie tweets van Liz Specht lezen over de mogelijke verspreidingssnelheid en omvang van de besmetting (klik op de volledig draad om alle 31 tweets te lezen):

  De Morgen analyseerde in cijfers op 4 maart jl. de exponentiële gevolgen die kunnen ontstaan als de samenleving het risico op besmetting niet probeert in te dammen. In België (totale bevolking 11,5 miljoen) zouden tussen de 30.000-50.000 mensen kunnen overlijden aan de gevolgen van een Covid-19 besmetting. De wereldbevolking zou binnen een jaar voor 40-70% besmet kunnen raken.
  Trump ging onderwijl morrend langszij liggen, maar niet zonder zichzelf tot geweldig expert-viroloog te kronen (Wired sprak er schande van):


 • In China zijn volgens officiële cijfers sinds zaterdag 27 mensen overleden als gevolg van een Covid-19 besmetting. Het dodental in China komt daarmee op 3097. Vandaag melden de autoriteiten 44 nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds ze op 20 januari dagelijkse cijfers geven.

 • Facebook verbiedt tijdelijk advertenties voor mondkapjes. Het platform wil misbruik voorkomen om de ongerustheid over het coronavirus aan te wakkeren.


 • Zaterdag 7 maart


 • Saoedi-Arabië heeft besloten alle scholen en instellingen voor hoger onderwijs in de provincie Qatif in de oostelijke regio gedurende twee weken te sluiten om de verspreiding van het Covid-19-virus te voorkomen.

 • Frankrijk telt op dit moment 949 mensen die officieel besmet met het coronavirus,. Dat zijn er ruim 300 meer dan gisteren. Tot nu toe zijn 16 Fransen aan de gevolgen van het virus overleden.

 • Het aantal vastgestelde besmettingen in Nederland is vandaag opgelopen van 128 naar 188.

 • De Erasmus Universiteit adviseert medewerkers en studenten uit Noord-Brabant om thuis te blijven als ze milde gezondheidsklachten hebben. De Rotterdamse universiteit volgt daarmee het advies van het RIVM, dat Brabanders gisteren opriep om binnen te blijven als ze last hebben van bijvoorbeeld neusverkoudheid of hoesten.

 • In Italië nam het aantal vastgestelde besmettingen met Covid-19 toe met ruim 1200 gevallen tot 5883. Gisteren waren dat er nog 4636. De afgelopen 24 uur zijn er 36 overlijdens bijgekomen, zodat het dodental inmiddels op 233 staat.

 • Twee weken geleden liepen ruim 60 Spanjaarden het Ciovid-19 virus op tijdens een begrafenis. De gebeurtenis is met een straatlengte voorsprong de belangrijkste besmettingshaard in Spanje. Thans wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen de begrafenis en de besmetting van verplegend personeel van twee ziekenhuizen in de regio. Honderden ziekenhuismedewerkers zitten in quarantaine.

 • In Zuid-Korea steeg het aantal besmettingen door de grens van 7000. Covid-19 eiste de afgelopen 24 uur 2 levens. Daarmee staat de teller voor het totale aantal doden in het land op 46.

 • Covid-19 zet gezondheid en hygiene weer boven milieu. Koffieketen Starbucks stapt - in ieder geval voor het moment - af van herbruikbare kopjes en bekers om verspreiding van besmettingen tegen te gaan.

 • Facebook heeft alle medewerkers in zijn Londense kantoor verzocht om thuis te werken nadat bij een van de drieduizend Facebookers het coronavirus werd geconstateerd. De besmette medewerker is gebaseerd in het Singaporese kantoor die op bezoek was in Londen. Voorzorg liet Facebook besluiten alle drie kantoren in de City te sluiten.

 • Brabanders kunnen bij milde gezondheidsklachten, zoals hoesten, neusverkoudheid en koorts het beste thuis blijven. Het RIVM kan de bron van een aantal besmettingen in de provincie niet achterhalen en is daarom beducht voor verdere verspreiding. Ook adviseert het RIVM het publiek dit weekend niet uit te gaan in Brabant.

 • Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, schrapt de helft van zijn dagelijkse 3.200 vluchten in antwoord op de dalende reislust vanwege Covid-19.


Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

- 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
- 24 februari tot en met 1 maart: klik hier

Ook van 27 januari tot en met 5 februari hield Foodlog een liveblog bij over de stand van zaken rondom het coronavirus toen het zich manifesteerde in China en begon te verspreiden; ook toen met dagelijkse updates.
Dit artikel afdrukken