Allereerst heeft het coronavirus een officiële naamsverandering ondergaan. Het virus zelf wordt nu SARS-CoV-2 genoemd. De ziekte die het veroorzaakt, heet officieel COVID-19 (coronavirus disease 2019).

Het virus heeft nog geen Nederlanders besmet, maar laat ons land zakelijk niet onberoerd. Het Financieele Dagblad schrijft vrijdag dat bijna duizend Nederlandse bedrijven met Chinese filialen of dochterondernemingen zijn getroffen door het coronavirus.

Economie
De krant baseert zich op een rapport van onderzoeksbureau Dun & Bradstreet, Business Impact of the Coronavirus. Nederland staat in de top-10 van landen met hoofdkantoren die via filialen of dochters actief zijn op het Chinese vasteland.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan 90% van de buitenlandse bedrijven die in China opereren zich bevinden in regio's waar het coronavirus actief is, terwijl leveringen van en naar Chinese bedrijven veel via Wuhan lopen. Dat heeft grote gevolgen. “Wuhan, de plaats waar het coronavirus uitbrak, is een belangrijke transporthub in China”, vertelt Adriaan Kom, woordvoerder bij Altares Dun & Bradstreet in het FD. “Vanwege de maatregelen die China treft om het coronavirus te beteugelen, komen de distributieketens onder druk te staan. Als er dan een belangrijke schakel uit de supply chain wegvalt, stort de hele keten in.”

Nieuwe methode
Onderwijl maakt het virus nog steeds nieuwe slachtoffers. Deze week werd de wereld opgeschrikt door een explosieve toename van het aantal besmettingen. Het totale aantal besmettingsgevallen staat nu op ruim 64 duizend. De plotselinge stijging wordt toegeschreven aan een nieuwe manier van testen. Een besmettingsgeval is opnieuw gedefinieerd. Hoe dat zit, legt Harald Wychgel van het RIVM uit op RTL: “Eerst werden alleen patiënten geregistreerd als ze positief waren getest, maar nu kan een patiënt ook worden geregisterd op basis van duidelijke klinische symptomen.”

Handen wassen
Het aantal besmettingsgevallen en slachtoffers neemt nog dagelijks toe. De verspreiding van het virus kan verrassend eenvoudig worden afgeremd, schrijft Scientias: "als we alleen al op de tien drukste vliegvelden wat vaker onze handen zouden wassen, zou het virus zich merkbaar moeizamer verspreiden."

De WHO plaatst nog dagelijks een situation report over de status van die betreffende dag.
Dit artikel afdrukken