Gistermiddag vond een gesprek plaats tussen staatssecretaris Dijksma een een degelatie van het CBL, de Nederlandse belangenkoepel voor de levensmiddelenhandel. Het gesprek ging over de opstelling van de staatssecretaris over de gekleurde berichtgeving van Wakker Dier als zouden supermarkten hebben gepoogd meer kiloknallers te verkopen. De staatssecretaris omarmde het bericht als waar en kondigde aan een Convenant Stoppen met Kiloknallen met de supermarkten af te willen sluiten

Bestuursdegelatie
In tegenstelling tot eerdere berichten, sprak de staatssecretaris niet met individuele supermarkten, maar met een bestuursdelegatie.

De Staatssecretaris deelde in het gesprek haar zorgen. De CBL-delegatie heeft verduidelijkt dat de prijs van een product niets zegt over de mate van duurzaamheid van dat product. De ingeslagen weg van verduurzaming van het supermarktassortiment wordt voortgezet, ongeacht of producten wel of niet in de aanbieding zijn.

’Onacceptabele’ opstelling staatssecretaris
We spraken met CBL-directeur Marc Jansen die bij het gesprek aanwezig was. “We hebben laten weten meer dan teleurgesteld te zijn in de opstelling van de staatsscretaris. Dat Wakker Dier in zijn mediaspelletje onjuiste berichten verspreidt en er een valse lading aan meegeeft, past bij die organisatie. Het feit dat een staatssecretaris daaraan meedoet, plaatst ons in een schemerige hoek en zet ons in de verdachtenbank. Dat vinden we van een bewindspersoon onacceptabel. De delegatie heeft duidelijk gemaakt dat onze branche en de individuele bedrijven daarbinnen dit niet verdienen zoals ook op Foodlog gepubliceerde cijfers hebben laten zien.”

ACM niet aanwezig
Voorts heeft de CBL-delegatie benadrukt dat afspraken over prijzen vanwege de Mededingingswet niet toegestaan zijn. Een verzoek van het CBL om tijdens het gesprek ook een vertegenwoordiger van de Mededingingsautoriteit ACM aanwezig te laten zijn, werd niet gehonoreerd.

Het Convenant lijkt van tafel. Jansen: “De staatssecretaris is er tijdens het gesprek niet meer op teruggekomen. Wij willen deze episode nu achter ons laten. We gaan stug door met verduurzamen zo snel als de markt ons dat toelaat. We hebben al heel wat bereikt om trots op te zijn. In plaats van dit soort 'gedoe' moeten we de energie richten op de echte uitdagingen. Er zijn er heel wat waar bedrijven, overheid en politiek elkaar hard nodig hebben om resultaat te boeken."

Fotocredits: Sharon Dijksma, PvdA
Dit artikel afdrukken